Це може здивувати! Вчені назвали найшкідливішу харчову звичку

Учені попереджають: популярна помилка в харчуванні може запустити ланцюжок довгострокових змін в організмі, які ускладнюють контроль за вагою. Навіть після того, як шкідливі звички усунуто, наслідки продовжують непомітно підривати здатність підтримувати здоровий спосіб життя, передають Патріоти України.

Йдеться про так звану дієту «йо-йо» — цикл, коли людина різко обмежує калорії, втрачає вагу, але потім повертається до колишніх звичок і набирає ще більше. Так формується замкнуте коло.

Майже 75% дорослих страждають від зайвої ваги, ця проблема особливо поширена. За даними досліджень, понад половина американських жінок і третина чоловіків хоча б раз у житті потрапляли в пастку таких коливань.

Щоб зрозуміти, як це відбивається на організмі, французькі дослідники провели експеримент на мишах. Тварин чергували між здоровою низькожировою дієтою та їжею з високим вмістом жиру і цукру, імітуючи західний стиль харчування. Вага тварин коливалася, немов маятник, а згодом вони починали переїдати шкідливу їжу навіть без відчуття голоду.

Аналіз кишкової мікрофлори показав стійкі зміни у складі бактерій, що впливають на метаболізм. Ба більше, пересадка цих змінених бактерій здоровим мишам викликала в них ті самі проблеми — компульсивне поїдання висококалорійної їжі. Сканування мозку виявило підвищену активність у центрах винагороди — тих ділянках, які реагують на задоволення, зокрема на їжу.

Вчені вважають, що різкі стрибки в харчуванні порушують взаємодію кишківника і мозку, підвищуючи тягу до калорійних продуктів і провокуючи переїдання. Хоча дослідження на людях ще не проводилися, фахівці вважають, що ефект може бути схожим. Для остаточних висновків потрібні додаткові дані.

Але справа не тільки в мозку і кишечнику. «Коли вага швидко йде і повертається, новий набір зазвичай складається з жиру, а не м’язів. Згодом це збільшує відсоток жирової тканини в організмі», — пояснює дієтологиня Мелісса Хувер в інтерв'ю Piedmont Healthcare.

Аналіз 19 досліджень показав, що в 11 випадках цикли схуднення і набору ваги призводили до більшої кількості жиру, особливо в ділянці живота. За словами Хувер, багато хто зосереджується виключно на зниженні калорійності та забуває про фізичні навантаження, які допомагають зберегти м’язову масу. «У результаті людина втрачає не тільки вагу, а й силу», — зазначає фахівець.

До цього додаються й інші ризики: дієта «йо-йо» підвищує ймовірність розвитку діабету 2 типу, серцево-судинних захворювань і гіпертонії. Ба більше, є дані, що люди з коливаннями ваги частіше помирають від інфаркту або інсульту порівняно з тими, хто підтримує стабільну вагу, навіть якщо вона злегка перевищує норму. Не варто забувати і про психологічний фактор. Постійні цикли схуднення і набору ваги виснажують емоційно, спричиняючи невдоволення своїм тілом, здоров’ям і знижуючи загальну якість життя.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря.

"Зимове вигорання": Медики пояснили, чому ми почуваємося погано, коли холодно

субота, 6 грудень 2025, 12:40

Довші ночі, коротші дні, сіре небо та холодна погода можуть зробити всіх нас більш втомленими та млявими. Нам може бути важче прокидатися і наше самопочуття в холодну пору року зазвичай погіршується, передають Патріоти України. . Доктор Нікі Кі, спеці...

Ви могли це не знати! Як цукор та солодкі напої вбивають ваше волосся

субота, 6 грудень 2025, 11:30

Наша зачіска може неабияк вплинути на самооцінку. Витончення чи випадіння волосся це звичайний природний процес, однак іноді воно може бути тривожним сигналом. Проте фахівці попереджають: різка втрата волосся може свідчити про наявність прихованих проб...