Це справді працює! Як покращити самопочуття у спеку і зарядитися енергією за п'ять хвилин - лайфхаки


У липні в Україну прийшла аномальна спека. І за умов, коли використання кондиціонера неможливе, варто знати, як рятуватися від перегрівання і загрози отримати тепловий удар. Аби менше потерпати від спеки, слід дотримуватися кількох доступних лайфхаків. Яких саме – розповідає OBOZ.UA, передають Патріоти України.

За умов, якщо електропостачання є, однак кондиціонера немає – аби швидко охолодитися, можна поставити лід перед вентилятором. Сам по собі вентилятор не охолоджує повітря, він просто обдуває шкіру повітрям, що допомагає випаровуватися поту і трохи знизити температуру тіла.

Інша річ – якщо застосувати лід. Тоді вентилятор видуватиме повітря над ємністю з льодом, охолоджуючи повітря.

Добре рятує від спеки занурення у басейн, прохолодну ванну чи кілька хвилин під холодним душем. Однак майже так само ефективно – змочити холодною водою зап'ястки та інші точки пульсу.

Річ у тім, що точки пульсу – це ділянки, де артеріальні кровоносні судини найближче підходять до поверхні шкіри По них кров тече від серця, якщо охолодити зони пульсу – судини поширюватимуть по тілу холоднішу кров, що, зрештою, допоможе знизити температуру всередині.

Експерти стверджують, що особливо добре цей трюк працює, якщо вам складно заснути у спекотну ніч. У цьому разі перш ніж лягти до ліжка, варто змочити зап'ястки або ноги холодною водою – і сон прийде швидше.

Ще одна цікава порада: використовувати олію м'яти перцевої. Вона містить ментол, котрий стимулює чутливі до холоду нервові рецептори. Тож достатньо змішати краплю олії м'яти перцевої з невеликою кількістю кокосової олії – і натерти отриманою сумішшю шию. Температуру тіла ця маніпуляція не знизить, однак допоможе створити відчуття прохолоди. А на додачу аромат такої суміші ще й здатен збадьорити.

У сильну спеку фахівці з харчування радять також вживати багаті на воду фрукти та овочі. У сильну спеку апетит може зникати практично повністю, однак варто їсти хоча б потроху раз на кілька годин, це допоможе зберегти енергію. Тож зупиніть вибір на таких фруктах та овочах, як кавун, селера, апельсини та зелений перець. Вони містять багато води і поживних речовин. Водночас важливо переконатися, що ви поєднуєте їх з білком: це потрібно, аби підтримувати рівень цукру у крові стабільним.

Як не дивно, у сильну спеку деякі медики радять їсти гостру їжу. Такі продукти, як каррі та чилі, можуть стимулювати рецептори тепла у роті, а відтак – допомогти покращити кровообіг і викликати потовиділенння. А це своєю чергою допоможе охолодити тіло.

Спекотного літа добре робити охолоджуючий догляд за обличчям. Для цього деякі косметичні засоби, як то зволожувальний крем, рекомендовано зберігати у холодильнику. І у спекотний день, нанісши на шкіру холодний косметичний засіб, отримаєте ефект охолодження без будь-яких проблем.

Чудовим способом прискорити кровообіг і позбутися від відчуття млявості є спорт. Однак у сильну спеку надмірна фізична активність, як то біг чи їзда на велосипеді, навпаки швидше позбавлять вас енергії, і можуть бути небезпечними. Тож коли дуже спекотно – варто більше відпочивати. А зарядитися енергією без особливих фізичних навантажень допоможуть енергійні дихальні вправи йоги.

Якщо ж ви таки хочете займатися спортом навіть у спеку – робіть це у тренажерному залі з кондиціонером або бодай у підвалі власного будинку, де температура зазвичай нижча, ніж в інших приміщеннях.

Ви будете здивовані! ТОП-12 причин, чому обов'язково треба їсти кавун

вівторок, 16 липень 2024, 18:50

Якщо регулярно їсти кавуни, то можна покращити роботу всіх систем організму і позбутися багатьох проблем зі здоров’ям, передають Патріоти України. Розповідаємо, чому лікарі рекомендують обов’язково їсти кавуни кожного дня.

Це допоможе подолати депресію! Вчені вперше визначили місце в мозку людини, де виникає цікавість

вівторок, 16 липень 2024, 18:44

Вперше вчені дослідили, в якій саме ділянці мозку людини виникає цікавість. Людське зацікавлення спонукає нас шукати істину набагато ширше, ніж це роблять тварини, передають Патріоти України. Нові дослідження можуть допомогти краще зрозуміти, як живуть...