Це треба знати! Що не можна підключати до генератора - деякі прилади можуть "згоріти"

Залежно від типу генератор може видавати нестабільну напругу на виході. Це означає, що до нього не можна підключати чутливі до перепадів струму прилади – від цього можуть просто "згоріти", передають Патріоти України.

Найбільш чутливими вважаються комп'ютери, медичне обладнання, опалювальні котли, сучасні холодильники, лабораторні прилади, циркуляційні насоси системи опалення, дорога аудіо- та відеотехніка тощо. OBOZREVATEL розібрався, яких генераторів це стосується і як вирішити проблему.

Усі перераховані пристрої працюють у досить вузькому діапазоні вихідної напруги і вимагають стабільних параметрів змінного струму. Тому їх не рекомендується підключати безпосередньо до звичайних генераторів.

Особливо небезпечні для техніки дешеві моделі генераторів, зокрема китайського виробництва. Вони часто починають "захлинатися" при нестачі палива в баку, видаючи стрибки напруги. Але й дорогі моделі від перевірених брендів теж зазвичай не видають чистої синусоїди напруги.

Як вирішити проблему з напругою генератора

Найнадійніший спосіб – використання інверторного генератора. Такі пристрої видають напругу без перепадів та стрибків завдяки роботі перетворювача струму разом з регулятором. Змінний струм перетворюється на постійний, і його характеристики вирівнюються, а потім він знову стає змінним, але вже з ідеальною синусоїдою.

Однак вартість інверторного генератора в 2-2,5 рази вище, ніж у звичайного бензинового такої ж потужності. Крім того, в Україні такі генератори мають дефіцит.

Тому є альтернативний варіант – використовувати разом із генератором стабілізатор напруги. Однак важливо вибрати такий стабілізатор, який витримає коливання напруги конкретного генератора. Також стабілізатор має працювати за технологією подвійного перетворення.

Захистити техніку допоможе і ще одне правило: підключене навантаження повинне відповідати можливостям генератора. Тобто генератор не можна перевантажувати. У разі перевантаження може статися загоряння, яке "вб'є" не тільки сам генератор, а й підключені до нього прилади (включаючи стабілізатор).

Крім того, при використанні подовжувача також потрібно враховувати потужність. Слід вибирати кабель із номінальною потужністю, яка може витримати загальне навантаження від приладів.

Перевірте себе! Психологічний тест за картинкою розкриє ваш темний бік

п’ятниця, 26 квітень 2024, 18:09

Кожна людина бажає любити й бути коханою, досягати успіху і наповнювати життя приємними емоціями. Однак наші стосунки з іншими людьми можуть змінюватися під владою темної підсвідомості. Цей психологічний тест за картинкою вкаже на проблемну зону і допо...

Психологічний тест! Морозиво підкаже, яких стосунків ви потребуєте

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:09

Часто стосунки закінчуються тому, що партнери не розуміють, чи готові вони до серйозного кроку, чи ще не "нагулялися". За допомогою цього тесту перевірте, які стосунки ви шукаєте наразі, передають Патріоти України. Подивіться на картинку і оберіть моро...