Це треба знати! Що не можна прати в режимі швидкого прання - правила, які допоможуть зберегти ваші речі

У будь-якій автоматичній пральній машині передбачено швидкий режим прання. Таким чином, користувач може освіжити речі для щоденного носіння, витративши мінімум часу і сил, передають Патріоти України.

Проте далеко не всі речі можна прати в цьому режимі. Які речі можна прати в режимі швидкого прання, в яких випадках цю програму обирати та які речі заборонено прати в режимі швидкого прання - в матеріалі ТСН.ua.

Які речі та чому краще не прати в режимі швидкого прання

«Швидкий режим» зазвичай передбачає прання речей за 30 хвилин, але є моделі пральних машин, що дозволяють впоратись і за 15-20 хвилин. Здавалося б, функцією швидкого прання можна скористатися завжди, адже це зручно та економічно. Але це не так. Річ у тім, що програма передбачає прання за низьких температур. У таких умовах можна прати злегка забруднені речі, які ви змінюєте щодня: футболки, шкарпетки, сорочки, блузки. При цьому на тканині не повинно бути складних і застарілих плям. Швидкий цикл дозволяє лише освіжити білизну та позбавити її від неприємного запаху.

Тому актуальними будуть поради не прати в режимі швидкого прання сильно забруднені та зношені речі. Також в цьому режимі не перуть рушники та постільну білизну.

Чому краще не використовувати для цих речей режим швидкого прання:

  • Вони не відперуться належним чином, для них потрібно обирати повний режим прання і температуру не нижче 60 градусів.
  • Низька температура, за якої відбувається прання у швидкому режимі, не вбиває пилових кліщів та мікроби.
  • Прання цих речей шкодить самій пральній машині. Рушники та постільна білизна сильно вбирають воду. І якщо за звичайних режимів це не проблема, то у швидкому режимі машинка не встигає рівномірно розподілити речі по барабану, і як наслідок, мокрі речі весь час б’ють з величезною силою по стінках барабана і можуть його пошкодити.

Це інтенсивна програма, тому режим швидкого прання не підходить для тонких, делікатних тканин, а також інших речей, які потрібно прати вручну. Також цього режиму слід уникати для досить зношених чи пошкоджених речей, адже в такому разі машина пошкодить їх ще більше.

Під час швидкого прання максимальний ефект можна отримати, коли барабан завантажений наполовину. Мийного засобу при цьому потрібно класти також менше. За низьких температур гранули порошку погано розчиняються, тому білизна за повного завантаження буде погано полоскатися.

Як ефективно використовувати режим швидкого прання

Відсортуйте білизну перед завантаженням. Відокремте речі одну від одної за типом тканини, відокремте білий одяг від кольорового. Відкладіть сильно забруднену білизну з плямами для повного циклу прання.

Для найкращих результатів в режимі швидкого прання зробіть наступне:

  • Попередньо замочіть речі на 20 хвилин.
  • Натріть складні плями милом.
  • Відіжміть білизну і завантажте її до пральної машини.
  • Увімкніть програму «Швидке прання».

Так, споживаючи менше електроенергії, ви зможете якісно випрати речі. Якщо у вашій машині немає режиму з назвою «швидке прання», зверніть увагу на інші цикли. Для різних виробників цей режим може називатися «Експрес-режим», «Швидке 30» і так далі. Вам підійдуть усі програми тривалістю менше ніж 40 хвилин.

Якщо ви не знаєте, як встановити та включити швидку програму, вам підкажуть спеціальні позначки на панелі керування. Поверніть тумблер так, щоб він вказував на позначення режиму, і запустіть програму.

Позначки швидкого прання на пральних машинах

  • У пральній машині Bosch є кілька різновидів цього режиму. Швидке прання для змішаної білизни, яка не вимагає особливого догляду, має позначку сукні, сорочки або боді. Також є коротка програма «Супершвидке прання», тривалістю 15 хвилин, позначається циферблатом.
  • Виробник Samsung подбав про зручну навігацію, тому просто розписав усі режими. Для слабко забрудненої білизни є режим «Швидке 29».
  • Для машин Hotpoint-Ariston розроблено дві програми - «Швидке прання 60 і 30». Одна програма дозволяє прати речі за температури 60 градусів, інша - за 30.
  • Панель управління Siemens має два позначення режиму «Супер» тривалістю 15 і 30 хвилин. Позначається значком циферблата на панелі.
  • Виробники LG також вирішили не вигадувати позначки і підписали програму «Fast 30». За температури 30 градусів можна прати бавовняні та синтетичні речі.
  • Позначка на пральній машинці Indesit виконана у вигляді циферблата, що означає «Швидке прання 30».
  • Символи на пральних машинах Veko, Zanussi та Electrolux точно такі ж, як і на інших моделях.

Якщо ви постійно користуєтесь режимом швидкого прання, хоча б раз на кілька тижнів вмикайте машинку на повний режим за температури 60 градусів. За низьких температур можуть розмножуватися бактерії та цвіль, з’являється неприємний затхлий запах, який може перейти на білизну.

Використайте цей лайфхак - і найбрудніший одяг з жирними плямами стане білосніжно-білим

субота, 18 травень 2024, 7:30

Кожна господиня має свої «фірмові» секрети для кожної роботи в домі, в тому числі і для прання. Вони приходять на допомогу у тих випадках, коли завдання не можна виконати звичайним способом. Про один з таких випадків розповідає і експерт з чистоти Олен...

Лише спробуйте! Кулінарні правила, щоб смажена печінка була м’якою

субота, 18 травень 2024, 7:12

Страви з печінки будуть тільки тоді смачними, коли вона м’яка. Щоб цього домогтися, потрібно знати кілька простих правил. Основне правило – не смажити печінку надто довго. Навіть на малому вогні цей субпродукт зробиться жорстким, якщо його смажити пона...