Ви будете здивовані! Чому в СРСР заборонили кетчуп

На полицях магазинів бувшого Радянського союзу можна було знайти багато різноманітних соусів. Проте кетчупу серед них не було, передають Патріоти України. Більше того, кетчуп був навіть під забороною, а його назви забрані з усіх кулінарних книг. Чому саме так відбувалось, розповідає FoodOboz.

Як і коли кетчуп з’явився в СРСР

Вперше на теренах СРСР кетчуп з’явився у другій половині 1930-х років. Саме у 1936 році тодішній нарком харчової промисловості Анастас Мікоян відправився за вказівкою Сталіна до США. Там він ознайомився з популярними продуктами харчування цієї країни, та викупив технологію виробництва та ліній з їх виготовлення.

Саме завдяки цій поїздці в Радянському союзі розпочалось виробництво консервів, напівфабрикатів, хліба, морозива, шампанського, майонезу, ковбаси, сосисок, згущеного молока, кукурудзяних пластівців, кетчупу і багато чого іншого.

Так, підприємство Главконсерв, Мінхарчопрому СРСР стало єдиним постачальником кетчупу на радянський ринок. Підприємству довелось розгорнути масштабну рекламну компанію, адже населення країни поставилось до появи кетчупу із великою насторогою.

Чому заборонили кетчуп?

Вже невдовзі кетчуп став дуже популярним продуктом та з’явився в домі ледь не кожної господині. Але, насолоджуватись ним довелось не більше 5 років. Його виробництво зупинилось у 1941 році, відразу після нападу Німеччини, оскільки кетчуп не вважався продуктом першої необхідності.

А після завершення війни його виробництво не було відновлено через так звану "холодну війну", в результаті чого США спочатку перетворились на супротивника, а потім – на ворога. Звісно, за такого положення речей і мови бути не могло, щоб продавати в СРСР продукти американського походження.

Як пари виживають у кризах: ТОП-10 правил міцного кохання, які працюють завжди

п’ятниця, 31 жовтень 2025, 6:15

Відкрите спілкування, сміливість обговорювати складні теми та повага до потреб іншої людини роблять стосунки міцнішими та запобігають кризам. Прийняття себе та свого партнера - ключ до побудови міцних стосунків, які витримають навіть найважчі моменти. ...

А ви це знали? Навіщо додавати цукор під час варіння картоплі

п’ятниця, 31 жовтень 2025, 5:35

Стару картоплю не так легко чистити, вона не така багата на смак, як молода, але все ж є деякі хитрощі, що допоможуть приготувати страву зі старої картоплі так, щоб вона була не гірше молодої, передають Патріоти України з посиланням на ТСН. Додавши у в...