Ви будете здивовані! Чому в СРСР заборонили кетчуп

На полицях магазинів бувшого Радянського союзу можна було знайти багато різноманітних соусів. Проте кетчупу серед них не було, передають Патріоти України. Більше того, кетчуп був навіть під забороною, а його назви забрані з усіх кулінарних книг. Чому саме так відбувалось, розповідає FoodOboz.

Як і коли кетчуп з’явився в СРСР

Вперше на теренах СРСР кетчуп з’явився у другій половині 1930-х років. Саме у 1936 році тодішній нарком харчової промисловості Анастас Мікоян відправився за вказівкою Сталіна до США. Там він ознайомився з популярними продуктами харчування цієї країни, та викупив технологію виробництва та ліній з їх виготовлення.

Саме завдяки цій поїздці в Радянському союзі розпочалось виробництво консервів, напівфабрикатів, хліба, морозива, шампанського, майонезу, ковбаси, сосисок, згущеного молока, кукурудзяних пластівців, кетчупу і багато чого іншого.

Так, підприємство Главконсерв, Мінхарчопрому СРСР стало єдиним постачальником кетчупу на радянський ринок. Підприємству довелось розгорнути масштабну рекламну компанію, адже населення країни поставилось до появи кетчупу із великою насторогою.

Чому заборонили кетчуп?

Вже невдовзі кетчуп став дуже популярним продуктом та з’явився в домі ледь не кожної господині. Але, насолоджуватись ним довелось не більше 5 років. Його виробництво зупинилось у 1941 році, відразу після нападу Німеччини, оскільки кетчуп не вважався продуктом першої необхідності.

А після завершення війни його виробництво не було відновлено через так звану "холодну війну", в результаті чого США спочатку перетворились на супротивника, а потім – на ворога. Звісно, за такого положення речей і мови бути не могло, щоб продавати в СРСР продукти американського походження.

Ця помилка поливу зруйнує ваш газон після спеки - попередження від експертів

неділя, 6 липень 2025, 21:12

Після нещодавньої спеки газони масово пожовтіли та висохли - але одна помилка під час поливу може зробити ситуацію ще гіршою. Експерти з догляду за газоном попереджають: неправильний час поливу здатен буквально спалити траву, навіть якщо вона вже почал...

Розставлено крапки над "і": При якій температурі правильно прати постільну білизну та рушники - не 40°C і не 60°C

неділя, 6 липень 2025, 18:15

Прання постільної білизни і рушників є невід’ємною частиною підтримки чистоти та гігієни у домі. Важливо не лише регулярно проводити цей процес, але й правильно обирати температуру прання, адже саме вона впливає на якість очищення, знищення бактерій, п...