Ви будете здивовані! Фаст-фуд здатен викликати залежність на рівні із наркотиками - дослідження вчених

Всі знають, що смачна та приваблива їжа з фаст-фуду не є здоровим вибором, оскільки вона здатна призводити до ожиріння, а також провокувати появу таких хвороб, як цукровий діабет 2 типу, гіпертонії та проблем із травленням. Однак, навіть знання про небезпеку не гарантує повноцінну відмову від бургерів чи картоплі фрі, через певні особливості такої їжі, яка змушує повертатись до неї знову і знов, передають Патріоти України.

Майкл Мосс, журналіст та лауреат Пулітцерівської премії у своїй книзі зазначає, що така їжа може викликати таку ж залежність, як і героїн, завдяки високому вмісту жиру, солі та цукру. Наголошується, що саме ці компоненти активують ті ж механізми задоволення в мозку, що і наркотики, розповіли в Eat This, Not That.

Жир, цукор і сіль активують у мозку вивільнення дофаміну, що аналогічно діє до морфіну. Це пояснює, чому мозку важко відмовитися від улюбленого фаст-фуду, оскільки саме дофамін стимулює наш інстинкт їсти більше такої їжі.

Крім того Мосс зазначає, що виробники фаст-фуду використовують мальтодекстрин, похідну крохмалю, яка хоча і позбавлена солодкого смаку, проте має властивості, подібні до цукру. Цей оброблений крохмаль може підвищувати рівень глюкози, а потім швидко його знижувати, що стимулює мозок виробляти більше дофаміну і змушує нас шукати більше їжі.

Таким чином така їжа здатна розвивати залежність до такого ефекту, роблячи цикл пошуку фаст-фуду нескінченним. Саме тому ви можете знову і знову бажати ту ж нездорову їжу, що може свідчити про справжню залежність від її впливу на організм.

Найпоширеніша помилка при пранні - експерти попереджають про небезпеку

субота, 20 грудень 2025, 17:48

Вибір правильної програми прання та кількості миючого засобу - ключ до чистого, м’якого та ароматного одягу. Не менш важливі вага завантаження та рекомендації виробника тканини. Однак багато людей досі роблять найпоширенішу помилку - неправильно встано...

Доступний всім! Вчені назвали продукт, який може зменшити ризик деменції

субота, 20 грудень 2025, 12:45

Шведські науковці зафіксували зв’язок між регулярним споживанням жирного сиру та нижчим ризиком розвитку деменції. За результатами довгострокового дослідження, люди, які щодня з’їдали щонайменше 50 грамів сиру з вмістом жиру понад 20%, рідше стикалися ...