Контроль рівня цукру в крові є важливою частиною підтримки здоров’я, незалежно від того, чи маєте ви діабет, переддіабет, чи просто прагнете підтримувати нормальні показники. Хліб — це продукт, який має складніший вплив на рівень цукру в крові, ніж може здаватися, на перший погляд, а тому важливо розуміти, як він впливає на ваш організм та робити обізнані вибори, передають Патріоти України.
Знання про те, які продукти допомагають підтримувати стабільний рівень цукру, може значно полегшити процес. В Eat This, Not That розповіли, як вживання хліба впливає на рівень цукру в крові та який хліб можна їсти навіть, якщо у вас є діабет.
Вплив хліба на рівень цукру в крові
Хліб містить вуглеводи, які поділяються на прості та складні. Прості вуглеводи швидко перетворюються в енергію, що може спричиняти стрибки рівня цукру в крові, тоді як складні вуглеводи засвоюються повільніше, не викликаючи різких підвищень цукру.
Гарвардська школа здоров'я зазначає, що класифікація вуглеводів як простих чи складних не враховує їх вплив на рівень цукру в крові та здоров'я. Замість цього варто використовувати глікемічний індекс (ГІ), який оцінює, як продукти впливають на рівень цукру.
Продукти з низьким ГІ, такі як овес і цільнозерновий хліб, сприяють повільному підвищенню цукру, тоді як продукти з високим ГІ, як білий хліб, швидко підвищують рівень цукру в крові. А тому краще обирайте продукти зі складними вуглеводами, щоб уникнути таких коливань.
Хліб, який можна їсти
Коли ви стежите за рівнем цукру в крові, вибирайте хліб з цільного зерна, оскільки він містить більше клітковини, що уповільнює травлення і зменшує стрибки цукру в крові. Хліб із цільної пшениці, овса або жита є хорошими варіантами. Також, можна вибирати багатозерновий або пророщений хліб. Для високого вмісту клітковини підійде беззерновий хліб, виготовлений з мигдального борошна або борошна з насіння льону.
Неприємний запах у холодильнику – проблема, з якою стикаються багато господинь. Навіть після ретельного прибирання іноді залишається небажаний аромат. Проте існує простий і доступний спосіб вирішення такої ситуації – використання звичайної кухонної сол...
З віком у нашому організмі активуються нові стовбурові клітини, які активно виробляють жирову тканину — особливо в ділянці живота. Саме вони можуть бути причиною вікового набору ваги — навіть за незмінної маси тіл, іпередають Патріоти України з посилан...