Не секрет, що те, що ми п'ємо та їмо, впливає на наше здоров'я. Десятиліттями вчені намагаються розібратися в тому, що спричиняє окремі хвороби та як запобігти їхньому розвитку.
Схоже, тепер вони на крок наблизилися до того, як знизити ризик розвитку хвороби Паркінсона: допоможе один популярний у всьому світі напій.
У новому дослідженні міжнародної групи вчених, результати якого були опубліковані в журналі Neurology, взяли участь 184 024 людини. Дослідники зібрали дані реципієнтів за 13 років, проаналізували їх і виявили, що споживачі кави мали менший ризик розвитку хвороби Паркінсона, ніж ті, хто взагалі не пив кави.
Далі вчені використали вибірку сотень людей із хворобою Паркінсона та виміряли рівні основних метаболітів кофеїну в крові реципієнтів — параксантину та теофіліну. Команда підтвердила, що вони мають зворотний зв'язок із ризиком розвитку хвороби Паркінсона. За словами авторів дослідження, фактично їм вдалося продемонструвати зворотний зв'язок між споживанням кави з кофеїном і ризиком розвитку хвороби Паркінсона в одній з найбільших вибірок за всю історію.
Читайте також: Названо фрукт, який за користю для здоров'я випереджає 27 головних "конкурентів"
Зазначимо, що вчені й раніше виявляли зв'язок між кавою та хворобою Паркінсона, однак цього разу вони пішли далі, оскільки розглянули біомаркери споживання кофеїну за кілька років до того, як хвороба Паркінсона була діагностована у реципієнтів.
Результати показують, що у 25% найзапекліших любителів кави ймовірність розвитку хвороби була на 40% нижчою, ніж у тих, хто взагалі не пив кави. Автори дослідження зазначають, що ризик розвитку хвороби був нижчим у всіх, хто споживав каву, проте показники варіювалися від 5% до 63% залежно від країни проживання людей.
Вчені також визнають, що вони лише виявили зв'язок, але досі не розуміють причин і наслідків. Проте автори дослідження вважають, що в кофеїні та його інгредієнтах, ймовірно, є щось таке, що захищає мозок людей від розвитку хвороби Паркінсона.
У більш ранніх дослідженнях вчені вже припустили, що причиною цього чудодійного ефекту може бути те, як кофеїн підтримує надходження дофаміну в мозок людини. Уже відомо, що хвороба Паркінсона характеризується зниженням рівня дофаміну через втрату нервових клітин.
Читайте також: Кардіолог назвав фрукти та ягоди, які сприятливо впливають на кров’яний тиск
Автори дослідження зазначають, враховуючи те, як кофеїн впливає на людські нейрони, зовсім не дивно, що існує зв'язок між вживанням кави та зниженням ризику розвитку хвороби. Але, оскільки вчені досі не впевнені, як саме хвороба Паркінсона зароджується в людському мозку, пояснити цей зв'язок все ще складно.
Втрата свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу (техпаспорта) за кордоном може стати серйозною проблемою для автовласника. Однак навіть у такій ситуації існують шляхи вирішення, які дозволяють відновити документ та продовжити користування автомобі...
Рослинна олія, як і багато інших продуктів, не любить світло, передають Патріоти України. Олія погано переносить зберігання на відкритій поличці, перепади температури та попадання кисню. Ці фактори стають причиною того, що вона швидко псується: втрачає...