Викликає зміни, про які ми не підозрювали: Чому небезпечно перегодовувати котів

Перегодовуючи своїх улюбленців, власники кішок ризикують мимоволі завдати шкоди своїм кішкам, і йдеться не тільки про збільшення ваги. Нове дослідження показує, що перегодовування вихованця може призвести до внутрішніх змін, про які ми навіть не підозрювали, пише Science Alert, передають Патріоти України.

Команда з Університету Іллінойсу Урбана-Шампейн виявила, що перегодовування котів може погіршити перетравлення поживних речовин, а також призводить до змін у мікробіоті кишківника тварин. Науковці зазначають, що отримані ними результати є ще одним доказом того, що власникам слід обмежувати годування та заохочувати вихованців до активності.

Статистика показує, що більш ніж половина кішок у США мають надлишкову вагу — це саме по собі має вельми тривожний вигляд. Зазначимо, що раніше вчені ретельно вивчили втрату ваги у тварин, проте в новому дослідженні вони зосередилися на тому, які зміни в організмі спричиняє збільшення ваги у вихованців.

За словами старшої авторки дослідження, вченої-дієтологині Келлі Свонсон, вони з колегами хотіли дізнатися більше про метаболічні та шлунково-кишкові зміни, які відбуваються внаслідок переїдання і збільшення ваги в котів.

У новому дослідженні взяли участь 11 худих кішок, усі вони були стерилізовані вже в дорослому віці. Під час дослідження тварин годували комерційно доступною, збалансованою і дозованою їжею протягом двох тижнів. Весь цей час Свонсон з колегами проводили базові вимірювання. Після цього, протягом 18 тижнів, тварин годували тією ж їжею, але дозволяли їсти стільки й так часто, як їм того хотілося.

Вчені зібрали зразки фекалій і крові тварин-реципієнтів, а також дані про фізичну активність, використовуючи монітори, прикріплені до нашийників. Контрольні вимірювання проводилися спочатку експерименту, а потім через 6, 12 і 18 тижнів.

Очікувалося, що збільшення ваги тваринам може призвести до зниження активності, проте вчені не помітили жодних послідовних змін у поведінці кішок. Однак, за словами Свонсон, активність тварин варіювалася залежно від особини до особини та їхнього довкілля, а також від того, наскільки власники взаємодіяли з вихованцями.

Результати показують, що як тільки кішки отримали необмежений доступ до їжі, вони набрали вагу, що не дивно. У міру того як тварини їли та набирали масу, рівень жиру в їхньому організмі накопичувався, а здатність перетравлювати поживні речовини, на жаль, знижувалася. За словами Свонсон, коли організм отримує меншу кількість їжі, він ефективніше витягує з неї поживні речовини. Однак коли кількість їжі не обмежена, вона швидше проходить через травну систему, а в процесі з неї витягується менша кількість поживних речовин.

Результати показують, що чим більше їжі споживали кішки, тим більше вони випорожнювалися, а випорожнення були більш кислими — яскрава ознака того, що їжа не перетравлюється ефективно. Команда також виявила відмінності в типах мікробів, що живуть у кишківнику кішок до і після 18 тижнів вільного годування. Вчені виявили, що час "шлунково-кишкового транзиту" скоротився в середньому на 25% у міру того, як тварини набирали вагу.

За словами Свонсон, зміна часу проходження шлунково-кишкового тракту стала першим відкриттям дослідників. Водночас команда виявила, що деякі зміни в мікробіомі кішок суперечили тим, які спостерігалися у людей з ожирінням. У результаті вчені припустили, що тут залучені складніші чинники, ніж простий набір ваги.

Тепер учені вважають, що розуміння метаболічних і шлунково-кишкових змін, які відбуваються під час ожиріння у кішок, може допомогти в його лікуванні та запобіганні.

До речі, в більш ранньому дослідженні вчені також виявили, що обмеження харчування вихованців може дозволити безпечно скинути вагу і позбутися зайвого жиру. По закінченню експерименту всіх 11 кішок посадили на збалансовану дієту, що дало їм змогу повернутися до колишньої форми.

А ви це знали? Чи справді банани допомагають схуднути

субота, 27 липень 2024, 13:15

Незалежно від того, чи це теплий шматочок бананового хліба, корисний смузі чи просто перекус перед тренуванням, банани можуть стати смачним і поживним доповненням до вашого раціону. Вони багаті на важливі речовини, такі як харчові волокна, вітаміни B6 ...

Лише спробуйте! Такі котлети ви ще не готували - з риби, рису та моркви

субота, 27 липень 2024, 12:12

Звичайні рибні котлети всі добре знають. І те що їх можна подати з рисом на гарнір теж. А от рецепт приготування, де все це разом поєднано, знають не всі. Пропонуємо спробувати приготувати рибні котлети з рисом та морквою, бо котлети виходять ніжні та ...