Викинути чи з’їсти? Що робити з варенням, на якому з’явилась пліснява

Варення - це смачна і корисна заготовка. Зазвичай його готують влітку, однак є фрукти, доступніші в холодну пору - наприклад, мандарини, передають Патріоти України.

Варення за дотримання умов може зберігатися кілька років. Однак навіть правильно приготоване варення може зіпсуватися. Щоб уникнути харчового отруєння, важливо вчасно розпізнати ознаки псування варення. Про них розповіли на Ukr.Media.

Три ознаки того, що варення зіпсувалося

  1. Зміна смаку і кольору. Однією з перших ознак псування варення є зміна його смаку і кольору. Якщо варення стало кислим, гірким або затхлим, то його не можна вживати в їжу. Такі зміни можуть бути викликані розвитком бактерій або грибків, які виділяють токсичні речовини.
  2. Поява цвілі. Найбільш очевидною ознакою псування варення є поява цвілі. Цвіль — це грибок, який може утворюватися на варенні в результаті неправильного зберігання або порушення технології приготування. Цвіль виділяє токсичні речовини, які можуть викликати сильне харчове отруєння.
  3. Густина і консистенція. Якщо варення стало рідшим або більш густим, ніж зазвичай, то це може бути ознакою того, що воно зіпсувалося. Такі зміни можуть бути викликані бродінням.

Чи можна їсти варення з цвіллю?

Багато людей вважають, що варення з цвіллю можна їсти, якщо забрати ложкою уражені фрагменти. Однак це не так, адже цвіль — це грибок, який має кореневу систему, що проникає в товщу продукту. Навіть якщо ви зрізаєте видиму цвіль, її коренева система залишаєть в варенні і продовжує виділяти токсичні речовини.

Народні прикмети на 11 квітня. Зірвана цього дня гілка берези українцями спрадавна вважалася не лише окрасою оселі

п’ятниця, 11 квітень 2025, 7:05

11 квітня за новим стилем вшановують пам'ять священномученика Антипа Асійського, мученика Мартиніана і святого Калініка Черніцького. За старим стилем у сьогодні згадують священномученика Марка, єпископа Арефусійського. У народі свято 11 квітня було від...

Це може здивувати! ТОП-5 продуктів, які погіршують роботу мозку

п’ятниця, 11 квітень 2025, 6:30

Після 70 років люди часто помічають зміни у своїх когнітивних здібностях. Одним зі способів підтримати ясність думок є скорочення споживання певних продуктів, які можуть шкодити функціям мозку, передають Патріоти України. Дієта, багата антиоксидантами,...