Викинути чи з’їсти? Що робити з варенням, на якому з’явилась пліснява

Варення - це смачна і корисна заготовка. Зазвичай його готують влітку, однак є фрукти, доступніші в холодну пору - наприклад, мандарини, передають Патріоти України.

Варення за дотримання умов може зберігатися кілька років. Однак навіть правильно приготоване варення може зіпсуватися. Щоб уникнути харчового отруєння, важливо вчасно розпізнати ознаки псування варення. Про них розповіли на Ukr.Media.

Три ознаки того, що варення зіпсувалося

  1. Зміна смаку і кольору. Однією з перших ознак псування варення є зміна його смаку і кольору. Якщо варення стало кислим, гірким або затхлим, то його не можна вживати в їжу. Такі зміни можуть бути викликані розвитком бактерій або грибків, які виділяють токсичні речовини.
  2. Поява цвілі. Найбільш очевидною ознакою псування варення є поява цвілі. Цвіль — це грибок, який може утворюватися на варенні в результаті неправильного зберігання або порушення технології приготування. Цвіль виділяє токсичні речовини, які можуть викликати сильне харчове отруєння.
  3. Густина і консистенція. Якщо варення стало рідшим або більш густим, ніж зазвичай, то це може бути ознакою того, що воно зіпсувалося. Такі зміни можуть бути викликані бродінням.

Чи можна їсти варення з цвіллю?

Багато людей вважають, що варення з цвіллю можна їсти, якщо забрати ложкою уражені фрагменти. Однак це не так, адже цвіль — це грибок, який має кореневу систему, що проникає в товщу продукту. Навіть якщо ви зрізаєте видиму цвіль, її коренева система залишаєть в варенні і продовжує виділяти токсичні речовини.

Що ви бачите на зображенні? Простий тест розкриє правду про вас

неділя, 29 червень 2025, 13:05

В цьому тесті на особистість ти дізнаєшся свою найбільшу перевагу залежно від того, що ти побачиш на зображенні. Усе, що потрібно, - це швидко поглянути на картинку, а потім, залежно від того, що перш за все приверне твою увагу, ти дізнаєшся результат,...

Це може шокувати! Чотири продукти спричиняють щонайменше третину всіх смертей у світі

неділя, 29 червень 2025, 12:42

Щонайменше третина смертей у світі спричинена лише чотирма продуктами — до такого висновку дійшла професорка Анна Гілмор, директорка Центру громадського здоров’я XXI століття при Університеті БатаЮ передають Патріоти України. У коментарі іспанському ви...