Застарілий жир вмить зникне! Як просто і легко очистити деко від нагару

Кожен любить поласувати запеченими стравами, адже у такий спосіб найкраще розкривається смак та аромат інгредієнтів. До того ж їжа приготовлена в духовці набагато корисніша, ніж смажена. Проте після тривалого використання листи для запікання покриваються шаром жиру і нагару, передають Патріоти України.

Є дуже багато способів боротьби із застиглим жиром та нагаром. Проте господиням варто враховувати, що неправильно підібраний метод очищення дека може призвести до того, що його поверхня пошкодиться. Таке деко вже неможливо буде використовувати, адже їжа на ньому підгорятиме. Тому, перш ніж очищувати лист для запікання, потрібно звернути увагу на те, з якого матеріалу він виготовлений.

Як очистити деко з тефлоновим покриттям

Лист для запікання з тефлоновим покриттям ні в якому разі не можна чистити щіткою для посуду та металевою губкою. Також варто запастися спеціальними мийними засобами, у складі яких немає луг або кислот. Агресивні засоби для миття можуть зруйнувати ніжне тефлонове покриття.

У боротьбі зі слідами жиру та нагару на листі з тефлоновим покриттям допоможе дрібна сіль. Ніжна поверхня дека не буде пошкоджена, якщо сіль використати правильно. Спробуйте наступний спосіб: насипте сіль на вологе дно дека. Шар солі повинен досягати близько 0,5 см. Зачекайте пів години, потім акуратно змийте всю сіль. Якщо ще залишилися незначні забруднення, деко потрібно замочити в теплій воді з додаванням гелю для миття посуду. Через пів години промийте деко з використанням м'якої ганчірки. Вимитий посуд необхідно відразу ж насухо витерти.

Як очистити скляні, керамічні та емальовані листи

Хоч і ці види листів не надто примхливі у процесі очищення, проте все ж таки з ними не варто експериментувати. Скляні, керамічні та емальовані листи також не можна терти жорсткими губками та металевими скребками. Такі дека бажано застеляти пергаментом, проте якщо цього не було зроблено, не засмучуйтеся. Ми знайшли для вас дієві способи очищення.

Щоб ваше деко сяяло, немов тільки з магазину, потрібно засипати його гірчичним порошком з додаванням кількох ложок лимонної кислоти або оцту. Після цього залийте деко окропом і залиште на 4-5 годин, а краще всього на ніч. Уже вранці помийте ваш лист для запікання мийним засобом та протріть його паперовим рушником.

Також у боротьбі з жиром на поверхні для запікання допоможе перекис водню і сода. Потрібно насипати в глибоку тарілку кілька ложок соди та додати до неї трохи перекису. Не перестарайтеся із додаванням перекису, адже має вийти доволі густа суміш. Цією сумішшю потрібно змастити деко і залишити на кілька годин. Після цього змийте весь бруд за допомогою мийного засобу та витріть насухо ваше деко.

Ще одним дієвим методом очищення від старого жиру скляних, керамічних та емальованих листів є використання розпушувача для тіста. Для цього потрібно спочатку вимити лист гарячою водою та мийним засобом. Потім посипати дно дека розпушувачем для тіста, злегка збризнувши лист для запікання водою. Зачекайте кілька годин, після чого промийте деко під проточною водою та насухо витріть його.

Як очистити алюмінієве деко

Алюмінієвий лист для запікання є найбільш невибагливим у процесі використання. Проте це не означає, що таке деко можна чистити металевою губкою у поєднанні з агресивним мийним засобом. Взагалі з реагентами потрібно бути вкрай обережними, адже кислота може увібратися в поверхню дека і потім випаровуватися під час його подальшого використання.

Найбезпечнішим і найефективнішим засобом для чищення алюмінієвого дека є зубний порошок. Такий продукт допоможе позбутися від жиру та нагару, а також додасть вашому деку свіжий білий колір. Варто відзначити, що марка зубного порошку взагалі не важлива, тому можна сміливо купувати найдешевший.

Очищувати алюмінієве деко потрібно поетапно: спочатку насипте на дно дека трохи соди та налийте достатньо теплої води. Потім відправте виріб в духовку на 10-15 хвилин, нехай трошки покипить. Дістаньте деко з духовки та злийте воду. Обережно! Не обпечіться! Після цього на дно посуду насипте тонкий шар зубного порошку і залиште на годину. Через годину заберіть весь нагар за допомогою губки та обполосніть деко в чистій воді. Витріть виріб насухо.

Як уникнути появи нагару на деку

Ідеальним способом уникнення появи нагару на листі для запікання є профілактика забруднень. Тому важливо перед запіканням страв застеляти деко папером для випічки або фольгою. Також варто не залишати брудний посуд на довгий час, адже одразу після приготування його набагато легше відмити. Якщо ж немає часу на миття дека, то можна його просто залити гарячою водою з додаванням мийного засобу.

Слідкуйте за своїм посудом і він обов'язково вам прослужить не один рік. І нехай блискучий та чистий посуд надихає вас на створення неймовірних кулінарних шедеврів!

Ви будете здивовані! Названо вуглевод, який найкраще сприяє зниженню тиску

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:45

Вуглеводи є не ворогом, а важливою частиною здорового харчування. Вони є основним джерелом енергії для організму та забезпечують багато корисних поживних речовин, передають Патріоти України. Якщо у вас високий кров’яний тиск, може виникнути спокуса різ...

Секрет досвідчених господинь! Для чого додають вершкове масло у фарш для котлет

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:09

Господині часто змінюють рецепти під свої смаки та уподобання, передають Патріоти України. Це надає стравам нового «звучання» та допомагає вдосконалити смак. Традиційна рецептура в доповненні з експериментами — основа вдалих кулінарних рішень. Про одне...