22 тисячi квадратних метрiв у центрі столиці, або Скільки можна заробити на оренді будівлі АП

Президент України Володимир Зеленський має намір змінити свій офіс.

Про це повідомила представник прес-служби президента Ірина Побєдоносцева. «Зараз розглядається кілька варіантів, куди може переїхати Володимир Зеленський. КВЦ Парковий — один з них, але не єдиний», — говорить Побєдоносцева, передають Патріоти України з посиланням на НВ.

За її словами, остаточне рішення буде прийнято протягом року.

Що буде з нинішніми корпусами Адміністрації президента? Експерти кажуть, що його можна здавати в оренду за ціною до $50 за кв м.

Володимир Зеленський — перший президент в історії незалежної України, який не хоче працювати в будівлі на вул. Банкова, 11. Цей будинок має багату біографію.

КОНТЕКСТ

До 1917-го тут знаходився Штаб Київського військового округу, розповідає віце-президент Київської організації Національної спілки архітекторів України Георгій Духовичний. За його словами, реконструкція будівлі почалася після перенесення столиці УРСР з Харкова до Києва в 1934 році. Проект для Наркомату оборони УРСР був виконаний колективом під керівництвом харківського архітектора Сергія Григор'єва, керував процесом особисто генеральний секретар КП (б) України Станіслав Косіор. Тоді ж в будівлі на Банковій з’явився додатковий підвальний поверх.

Реконструкція проводилася одночасно з будівництвом будівлі НКВС УРСР (нинішній Кабмін). Роботи велися за проектом досвідченого ленінградського архітектора Івана Фоміна, керував роботами нарком НКВС УРСР Всеволод Балицький. Додатковий, незапланований, аттиковий поверх будівлі на Банковій виник за командою всемогутнього Косіора, коли з’ясувалося, що будівля НКВС вище його початкового проектного варіанту на 1.5 м — такого «приниження» військові пережити ніяк не могли і будівлі довелося терміново підрости.

Обидва об'єкти благополучно пережили війну. Гітлерівська адміністрація (генерал-комісаріат) розмістилася в будівлі на вулиці Орджонікідзе (Банковій), відразу перейменованій німцями на Бісмаркштрассе, в будівлі на Садовій розміщувався госпіталь, розповідає Духовичний. Після звільнення Києва в 1943-му тут оселилися структури ЦК КП (б) України. З цього часу будівля постійно реконструювалася, підземних поверхів ставало все більше.

Після запуску першої черги метрополітену в 1961 році виник підземний перехід з підвального рівня в це нове «атомне бомбосховище». У 1980-х в центрі кварталу був збудований 7-поверховий житловий будинок для 6-ти перших «номенклатурних» сімей України, зокрема, для Володимира Щербицького. «Там було шість квартир, один загальний „клубний поверх“ і підземний перехід з будівлі ЦК. Добре пам’ятаю радгротеск — в 1980-х, у нас в Київпроекті виконувався проект посилення перекриття третього поверху під установку мармурового бюста Леніна. Ця будівля — реєстровий пам’ятник архітектури та історії», — говорить Георгій Духовичний.

Після 1991-го тут розмістилася Адміністрація президента України. Весь комплекс включає в себе вісім корпусів загальною площею близько 22 000 кв, в будівлі розташовано близько 200 робочих кабінетів, бібліотека, кілька їдалень і друкарня.

Багато архітекторів вважають, що весь урядовий комплекс найкраще виносити за межі Києва, каже Георгій Духовичний. Лівобережний центр Києва був запланований для цих цілей в результаті конкурсу ще в 1970-ті, під нього було зарезервовано ділянку від станції метро Лівобережна до Дніпра. Це дозволило б вирішити масу проблем, зокрема транспортних. Але близько 15 років тому цю територію почали забудовувати житлом. Практика винесення «адміністративних столиць» — це не рідкість. «Наприклад, за 30 км від столиці Малайзії за 7 років вже було створено місто, в якому працюють всі органи державної влади. На його території розташоване службове житло для 60 000 держчиновників і конференц-зал на 60 000 осіб. Так у всьому світі зараз намагаються організувати роботу державних структур», — говорить Духовичний.

Але Україні, каже експерт, до цього доленосного для столиці питання влада не бажає підходити комплексно. Сьогодні президент хоче лише переїхати з однієї будівлі в іншу.

Альтернативний варіант:

Зараз розглядається кілька будівель, куди міг би переїхати офіс Володимира Зеленського, говорить Ірина Побєдоносцева. Один з можливих варіантів — скандальний КВЦ Парковий, який був побудований з порушеннями норм законодавства.

За нормами Земельного кодексу, заборонено будувати будь-які будівлі та споруди в охоронній заповідно-парковій зоні Правобережних схилів Києва. Бенефіціаром КВЦ Парковий є Любов Єфімова — мати депутата від Блоку Петра Порошенка Максима Єфімова. «Якщо президент переїде в цю будівлю, то він автоматично стане однією з ланок цієї низки злісних демонстративних порушень закону», — стверджує Георгій Духовичний.

Що робити з нинішньою будівлею Адміністрації президента?

Зараз будівля АП перебуває в управлінні Державного управління справами, і тільки комунальні послуги в цьому об'єкті обходяться платникам податків у 7 млн грн на рік. Крім цього, порожню будівлю необхідно буде охороняти.

Остаточного рішення щодо майбутнього нинішнього будинку АП поки що немає, каже Ірина Побєдоносцева.

Об'єкт може стати привабливим для орендарів, особливо для IT-компаній, яким не потрібна парковка, говорить керуючий партнер консалтингової компанії CBRE Ukraine Сергій Сергієнко. «Для цього будівлю краще передати в управління професійному девелоперу. З державними структурами бізнес не завжди хоче мати справу», — говорить він. Орендні ставки на офісні приміщення в цьому районі столиці становлять близько $50 за квадратний метр, додає керуючий партнер SV Development Сергій Степенко. Приблизно 70% площі будівлі можна здати в оренду, тоді як решта 30% — коридори, сходи. При ставці в $50 за квадратний метр будівля Адміністрації президента може приносити $770 000 на місяць.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...