Горе скреп: У Росії розбушувалися потужні лісові пожежі

Жителі Іркутської області стверджують, що в підпалах винні комерсанти, які ведуть незаконну вирубку дерев, - таким способом вони нібито намагаються приховати наслідки свого промислу.
Потужна лісова пожежа у РФ. Фото: РБК.

У Росії тривають потужні лісові пожежі. На Забайкаллі горить 18 тисяч гектарів, в даний час це найвразливіше місце. Стихія залишила без даху над головою сотні людей, передають Патріоти України.

Всього горить 40 тисяч гектарів лісу
В Іркутській області горить 10 тисяч гектарів лісу. Понад 7 тисяч гектарів лісу палає в Курганській області; 1,7 тисячі - в Тиві; 1,4 тисячі - в Амурській області. За інформацією ЗМІ, загоряння зафіксовані майже у всіх регіонах Далекого Сходу, в Бурятії, на Алтаї, в Тюменській і Кіровській областях, в Башкирії, Комі, Карачаєво-Черкесії.
У шести регіонах країни введено режим НС
Режим НС діє на всій території Забайкалля і Курганської області, у двох муніципальних районах Іркутської і Челябінської областей, в одному районі Красноярського краю і одному районі Республіки Тива. Режим НС дозволяє залучати до гасіння пожеж додаткові сили і організовувати часткову евакуацію з найбільш небезпечних територій. У кількох регіонах людей вже евакуювали.
В Іркутську виникла паніка
Жителі міста скаржилися на смог. Поширювалися чутки про те, що пожежі вже підступили до околиць Іркутська і скоро охоплять місто. Для того щоб цього не сталося, місцева влада розпорядилася розорати землю навколо сіл, оточуючих Іркутськ.
Горить ліс у заповіднику
Пожежі на площі 1,23 тисячі гектарів зафіксовані на території, що охороняється - "Заповідне Прибайкалля", в яку входять Прибайкальскій національний парк, Байкало-Ленський заповідник та два заказники.
Катастрофічно не вистачає техніки для гасіння
За даними авіалісохорони, в гасінні пожеж беруть участь 3,5 тисячі осіб, 675 одиниць техніки, десятки літаків і вертольотів. Однак майже в кожному регіоні, як повідомляє Рослісгосп, відчувається брак людей і техніки. Активну допомогу надають добровольці з числа місцевих жителів, які використовують особистий транспорт (200 машин - тільки під Іркутськом) і обладнання. Основним способом гасіння найбільш великих і складних пожеж є створення мінералізованих смуг та зустрічний отжиг. Таким чином, наприклад, гасили пожежу в Бредінському районі Челябінської області, площа якого становила 3,5 тисячі гектарів.
Причина пожеж - люди
За даними МНС, найчастіше загоряння виникають через необережне поводження з вогнем. На другому місці - навмисний підпал сміття та сухої трави. Співробітники Слідчого комітету в Забайкаллі розслідують справу про халатність (стаття 293 КК), через яку пожежа охопила суху траву, а потім перекинувся на населені пункти. В результаті 34 людини в 17 селищах отримали опіки. За підрахунками слідчих, вогонь знищив понад 5,6 тисяч голів худоби, близько 100 житлових будинків, стільки ж фермерських та тваринницьких господарств. У більшості районів, де є небезпека пожеж, заходити в ліс категорично заборонено. Паліїв намагаються виявляти і ловити, відстежуючи сигнали стільникового зв'язку.
Місцеві жителі звинувачують бізнесменів
Жителі Іркутської області стверджують, що в підпалах винні комерсанти, які ведуть незаконну вирубку дерев, - таким способом вони нібито намагаються приховати наслідки свого промислу. Офіційного підтвердження цієї версії силові структури поки не дають.
Поширенню вогню сприяла погода
Напередодні травневих вихідних Федеральне агентство лісового господарства повідомляло про ризик виникнення лісових пожеж через "зростання антропогенного навантаження на природні території" в поєднанні з найбільш підходящими для поширення вогню погодними умовами в 48 регіонах країни. Однак різке похолодання і сніг, який випав 9 травня в Іркутську, звільнили місто від смогу і погасили значну частину пожеж в його околицях.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...