Як московський цар "розвів" українську старшину після повстання гетьмана Мазепи

З Москви возили гроші для українських старшин.

Коли московський цар Петро І дізнався про союз гетьмана Івана Мазепи зі шведами, то відправив до України військо під керівництвом Олександра Меншикова. Той мав домовитися із козацькою старшиною, розповідає Газета.ua, передають Патріоти України.
Взимку 1709-го московити поширюють чутки, що шведи хочуть загарбати територію і покріпачити людей. Українську шляхту залякують позбавленням привілеїв, а селян задобрюють обіцянками зменшити повинності. Тому населення починає погано ставитись до Мазепи і його союзників, відмовляються продавати харчі та фураж для військових.
Не вдається схилити на свій бік Петру І лише запорізьких козаків, які тримають свій форпост на півострові на правому березі Дніпра біля гирла річки Чортомлик - тепер це місце біля села Капулівка Нікопольського району на Дніпропетровщині. Замість Івана Мазепи цар дозволяє обрати Івана Скоропадського. Через нього хоче впливати на запорожців, але йому це не вдається.
"Січ контролювала шляхи до Криму й Османської імперії. Запорожці уславилися як запеклі бійці. 10-тисячне військо, що його могла зібрати Січ, дуже придалося б тій стороні, яку вони вирішили підтримати. До того ж запорожці мали великий вплив на українські маси", - писав історик Орест Субтельний.
Петро І не шкодує грошей для підкупу запорозької верхівки. Знає, що протягом усього гетьманування Івана Мазепи, Військо Запорозьке ворогувало з ним. Пише листа до козаків, вмовляє залишитися вірними московському престолу. Обіцяє "примножити до них свою милість". Запевняє, що раніше затримував належну козакам військову платню через наклепи гетьмана Івана Мазепи. Той ніби то часто писав цареві в Москву і звинувачував запорожців у невірності. Посли передають 500 червінців кошовому, 2 тис. старшині й по 12 тис. на курінь.

Російські війська під проводом князя Олександра Меншикова взяли штурмом та зруйнували вщент місто Батурин - сучасний Бахмацький район Чернігівської області 13 листопада (2 листопада за старим стилем) 1708 року. Гетьманську столицю знищили за наказом царя Петра І, щоб помститися Івану Мазепі за перехід на бік шведського короля.

Джерело: Газета.ua

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...