Зроблено в Україні, перероблено в Даляні: Як влаштовано перший китайський авіаносець "Ляонін"

Після модернізації китайський «близнюк» останнього авіаносця Росії отримав численні переваги перед «Адміралом Кузнєцовим. Однак одночасно зберіг численні вади застарілої концепції та додав ще проблемних місць у тактиці застосування на полі бою

Нещодавно увага світу була прикута до військового параду, який влаштував Китай. Демонстрація сили вийшла дійсно вражаючою: армія КНР виглядає здатної до будь-яких звершень за першим наказом командувача. Крім усього іншого, на рейд вийшов китайський авіаносець «Ляонін», котрому відвели місце однієї з родзинок військового шоу. Багато спостерігачів відзначили, що, незважаючи на зовнішній блиск, модель застаріла і поступається передовим корабля такого типу, зокрема американським та британським, зазначають Патріоти України.

Попри те, експерти впевнені - «Ляонін» являє собою дость грізну силу. Спробуємо розібратися, на що здатний єдиний авіаносець Китаю, котрий наразі перебуває у бойовому строю ( другий, проекту 001 перебуває на стадії випробовувань.-ПУ).

Перше наближення

«Ляонін» як і більшість військової техніки цієї країни, перероблений зі старого радянської моделі. Радянський Союз багато в чому підтримував своїх найближчих сусідів, передаючи за безцінь морально застарілу бойову техніку.

Історія судна

«Варяг» - а саме такою була перша назва судна - зійшов з верфі Миколаєва ще далекого 1985-го року. Наступні кілька років він успішно служив Радянському Союзу. Розпад останнього привів до розділу флоту: «Варяг» дістався Україні. Остання ж корабель перепродала Китаю, нібито через те, що застаріла модель вже не може адекватно виконувати необхідні функції. Китайці, втім, і самі запевняли, що не збираються використовувати «Варяга» в якості бойового судна. Офіційно, авіаносець повинен був стати плавучим розважальним центром.

Ходові характеристики

Водотоннажність: 59 500 т

Довжина: 304,5 м

Ширина: 38 м (75 м - польотна палуба)

Осадка: 10,5 м

Двигуни: ПТУ

Потужність: 4 × 50 000 л. с.

Швидкість ходу: 29 вузлів (54 км / год)

Дальність плавання: 8000 морських миль

Екіпаж: 1980 осіб (520 офіцерів)

Модернізація

Незважаючи на всі запевнення КНР, авіаносець, одразу після придбання, відігнали на спеціалізовану військову верф в Даляні. Протягом шести років, з 2005 по 2011 рік, колишнього "Варяга" піддавали очищенню і модернізації. Змінилася силова установка і важке обладнання, з'явилися радари нового покоління, останніми були встановлені системи озброєння. І тільки в кінці модернізації, коли вже всім було зрозуміло, що ніякої розважальної платформи не буде, начальник генштабу КНР, генерал Чен Бінгде офіційно підтвердив: судно вводиться в дію, як бойовий авіаносець.

Основа

Тепер КНР володіє авіаносцем, котрий цілком можна порівняти з російським «Адміралом Кузнєцовим». По суті, це однотипні судна, що володіють практично ідентичними базовими характеристиками швидкості і розміру. Навіть злітна платформа для літаків виконана в одному стилі. Основні відмінності стосуються систем озброєння і радіоелектронного обладнання: китайці вважали за краще демонтувати пускові шахти ракет «Граніт», щоб отримати більше місця для паркування літаків.

Озброєння

Зенітна артилерія: 3 × 11 × 30-мм Type 1130

Ракетне озброєння: 3 × 18-зарядних ПУ ЗУР FL-3000N

Протичовнові озброєння: 2 × 12-зарядні ПУ ПЛУР невідомого типу

Авіаційна група: 24 винищувача Shenyang J-15, 4 вертольоти АВАКС Z-18, 6 протичовнових вертольотів Z-18F, 2 пошуково-рятувальні вертольоти Z-9C

Кінцевий результат

Отже китайці отримали авіаносець з доволі ослабленими системами озброєння. По суті, корабель може обороняти тільки себе від нападу не дуже великої групи суден. Для повноцінної роботи «Ляонін» потребує постійної охорони. За рахунок цього, він несе більше літаків, боєприпасів і палива ніж його найближчі аналоги, російський авіаносець "Адмірал Кузнєцов" і американський «Авраам Лінкольн». Експерти бачать в «Ляоніні» знаряддя нападу: розрахований на довгий похід авіаносець може підвести літаки практично в будь-яку точку планети.



Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...