"Можна змусити Зеленського погодитися з законодавчим оформленням статусу Донбасу на самому саміті, при чуйному посередництві Меркель і Макрона", - Портников про план Кремля

"Президент Росії Володимир Путін і федеральний канцлер Ангела Меркель знову обговорили можливу зустріч лідерів країн "нормандської четвірки", - пише у своєму блозі політолог Віталій Портников, передають Патріоти України, і продовжує:

"Про точну дату такої зустрічі не оголошено, однак Кремль скористався телефонною розмовою Путіна і Меркель, щоб знову підкреслити: необхідно закріпити особливий статус Донбасу в законодавстві України.

Хотілося б, звичайно, зрозуміти, що саме ці слова означають на практиці. Чи достатньо буде Путіну розведення військ і підписання українськими представниками "формули Штайнмаєра" для того, щоб російський президент погодився приїхати на саміт. Або ж Москва наполягатиме на негайному ухваленні українською стороною законодавчих змін - і вже після цього в Кремлі погодяться на зустріч?

З точки зору логіки дестабілізації ситуації в Україні, звичайно ж, найрозумніше - це змусити Володимира Зеленського поспішити з законодавчим прийняттям особливого статусу Донбасу. Український президент, який з нікому не відомих причин (швидше за все, причина є простою - обман і самообман) сприймає зустріч з Путіним як реальний шанс для встановлення миру на Донбасі, почне в терміновому порядку готувати потрібний Кремлю законопроект, потім змушувати голосувати нещасний український парламент, вже сама стадія підготовки закону і голосування за нього посилить протестні настрої і послабить позиції голови держави. А там і листопад закінчиться, і ніякого саміту не буде. А дестабілізація буде.

Але, можна, звичайно ж, піти й іншим шляхом. " Тоді дестабілізація почнеться не до, а після зустрічі лідерів. Зеленський повернеться у повній впевненості, що він про все домовився з Путіним, що до закінчення війни рукою подати, що потрібно тільки якнайшвидше ухвалити закон про особливий статус, провести вибори і про проблему можна буде забути. Він почне метушитися, поспіхом розробляти закон, змушувати голосувати парламент ... Далі ви знаєте - наростання протестного руху, дестабілізація.

Чи може бути інакше? Ні, не може. Не може бути просто тому, що Путін зацікавлений саме в дестабілізації ситуації в нашій країні. І він намагається вибрати кращий шлях до цієї дестабілізації. Якщо допоможе підготовка до «нормандського саміту» без його проведення - значить, буде підготовка. Якщо для дестабілізації і подальшого розширення зони окупації потрібно буде провести саміт - значить, Путін поїде до Парижу. Він нічим не ризикує, час у нього є, Зеленський і Макрон його цілей не розуміють, а Меркель - не хоче розуміти, бо ж залишилася без адекватних партнерів і в "нормандської четвірці", і на рівні стосунків у Білому домі і просто не здатна протистояти російському президенту наодинці. Але і Меркель нічим не ризикує, тому що в нагороду за свою вимушену стриманість отримає "Північний потік-2" і поліпшення відносин з великим бізнесом. Ризикує тільки Україна".

Шукали інформацію про військові навчання: Румунія заявила, що серед біженців з України "затесалися" російські шпигуни

вівторок, 16 квітень 2024, 21:02

Румунія стала мішенню для мережі російських шпигунів, які намагалися зібрати інформацію про військові навчання та допомогу Україні. Можливі шпигуни потрапили до країни, ховаючись між українських біженців. Про це йдеться звіті Вищої ради національної об...

"Членство України в НАТО корисне тільки для Третьої світової війни": Фіцо зробив чергову скандальну заяву

вівторок, 16 квітень 2024, 20:53

Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо вважає, що членство України в НАТО «може спровокувати глобальний конфлікт». Про це повідомляє Kresy, передають Патріоти України. При цьому Фіцо припустив «перспективу пошуку примирення з Росією після війни». «Післ...