Скрепам по пиці. $8 млрд за Крим: У "Нафтогазі" розповіли про новий позов до Росії

"Нафтогаз" подасть черговий пакет документів щодо процесу проти Росії за майно, відібране під час незаконної анексії Криму. Сума позову - близько $8 млрд, передають Патріоти України.

При цьому в компанії підкололи прем'єр-міністра Олексія Гончарука, запропонувавши забрати ці гроші у країни-агресора не через суди, а "мирним шляхом", щоб потім не потрібно було нікому платити мільйонні премії. Про це написав виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко у Facebook в понеділок, 10 лютого.

Він повідомив, що цього тижня українська компанія завершує підготовку до ще одного етапу арбітражного процесу проти Росії. Вітренко зазначив, що відповідачем у справі по Криму є РФ, а не "Газпром", тож цей спір не підпадає під угоду про врегулювання з російською компанією (за яким Україна в обмін на контракт про транзит пробачила "Газпрому" частину боргів та відмовилась від подальших позовів).

Вітренко підколов Гончарука

Вітренко нагадав, що сума претензій "Нафтогазу" до Росії у позовах "за Крим" становить близько $8 млрд (разом з відсотками). У зв'язку з цим він підколов прем'єр-міністра Олексія Гончарука, який в листі до наглядової ради вказав, що перемога над "Газпромом" в Стокгольмському арбітражі стала можлива "завдяки досягнутим політичним керівництвом держави домовленостей на міжнародному рівні". (Тобто, Вітренко натякнув, що Гончарук перетягнув на себе та президента заслуги в цьому процесі). Тому він запропонував прем'єру повторити подібне і в суперечці за відібране майно в Криму.

"Тоді ми б зекономили на витратах на юристів та на ненависні всім премії. Ну а якщо для цього потрібно, як минулого разу, спочатку виграти арбітраж, потім апеляцію, заарештувати активи закордоном і впритул наблизитися до примусового стягнення, то потрібно всім усвідомити визначальну роль саме "Нафтогазу" у цьому процесі", – підкреслив Вітренко.

Проблеми з "Газпромом" залишилися

Вітренко додав, що у стосунках з "Газпромом" є ще багато невирішених проблем. Наприклад, незалежні від "Газпрому" компанії не можуть вести транзит газу з Середньої Азії по території РФ, а незалежні газовидобувні компанії не можуть експортувати газ з РФ. Якщо їх вирішити, то, за словами Вітренко, Україна зможе отримати додаткові мільярди доларів від транзиту газу, а ціни на сам газ в Україні можуть знизитися на 25% навіть без прямих поставок з РФ.

Тому "Нафтогаз" готовий судитися з Росією. Зокрема, розглядаються можливості:

  • скарга в європейський антимонопольний орган (з перспективою судового процесу в Суді Європейського Союзу) щодо зловживання Газпромом своїм домінуючим становищем;
  • міжнародний арбітражу в м. Цюріх за новим транзитним контрактом;
  • міжнародний арбітраж у Стокгольмі за контрактом між "Нафтогазом" та "Газпромом" щодо переуступки боргових зобов’язань "Росукренерго".

"Якщо ми не знайдемо з "Газпромом" спільної мови, будемо звертатися до політичного керівництва держави для досягнення домовленостей на міждержавному рівні. Якщо хтось вважає, що росіяни заплатили і уклали новий контракт передусім через домовленості політичного керівництва держави, у нас зараз буде чудова можливість це перевірити", – підсумував Вітренко.

Україна може отримати від Німеччини і партнерів ще сім систем Patriot, - Шольц

четвер, 18 квітень 2024, 20:57

Україна може отримати ще шість систем протиповітряної оборони Patriot від партнерів по Північноатлантичному альянсу і ще одну - від Німеччини. Про це заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц, повідомляють Патріоти України з посиланням на пресслужбу Європейс...

"Візуально схожа на Mbombe 6×6": На відео з Сирським і Умєровим помітили невідому раніше бронемашину українського виробництва

четвер, 18 квітень 2024, 20:17

Головнокомандувачу ЗСУ Олександру Сирському та міністру оборони України Рустему Умєрову представили нове озброєння та військову техніку вітчизняного виробництва. Про це у четвер, 18 квітня, повідомляє "Мілітарний", передають Патріоти України. . Зазнач...