Assault Breaker II: США створюють неядерну зброю для швидкого знищення навали російських танків на Європу

УСША триває робота над проектом Assault Breaker II з розробки зброї, яка здатна зупинити танкову навалу армії РФ, або потопити флот Китаю. Попри секретність, деяка інформація про нього стала публічною та була висвітлена виданням Forbes, зазначають Патріоти України.

Assault Breaker II має знищити противника в перші години атаки
Одне з нечисленних згадувань проекту Assault Breaker II здійснив т.в.о. заступника міністра оборони США з досліджень та розробок Теренс Еммерт.

"Assault Breaker II є доволі перспективним підходом у протистоянні з нашим стратегічним конкурентами. Якщо ми зробимо все як потрібно, то нам вже не знадобиться Assault Breaker III", - повідомив Теренс Еммерт під час он-лайн презентації.

Армія США очікує досягти переваги у перші години війни
Крім цього Assault Breaker II згадувався і під час брифінгу у Конгресі у 2019 році, як "нові бойові спроможності, які базуються на нових та перспективних технологіях".

Проте значно більше інформації відомо про першу версію Assault Breaker, яку почали створювати у 70-х роках, та скоріш за все, на яку спираються зараз. Тоді НАТО також вбачало величезну загрозу у танкових проривах СРСР у Європі - "перемозі виключно завдяки чисельній перевазі".

Навчання "Запад-81" армії СРСР
Тому Пентагон доручив DARPA знайти засіб швидкого та надійного знищення тисяч радянських танків, що дало б час для перекидання основних сил з США до Європи.

У 2015 році, тодішній заступник міністра оборони Боб Ворк у своїй заяві стосовно Assault Breaker II заявив, що тоді "були створені літаки з сенсорами, які були здатні оглядати великі площі, а також балістичні ракети класу "земля-земля" з спеціальними суб-боєприпасами індивідуального наведення".

MGM-52 Lance - один з ОТРК армії США з 1972 по 1992 роки
Також відомо, що проект мав і повітряну ударну компоненту з літаками B-52, які озброюватися ракетами з такими ж суб-боєприпасами.

B-52 з ракетами AGM-69 SRAM, на озброєнні з 1972 по 1993 роки

У 1982 році на полігоні у Нью-Мексіко ця система була успішно випробувана. Результат випробувань став відомий СРСР, що згодом призвело до відмови від планів масштабної танкової навали.

Проект таких суб-боєприпасів відомий під назвою Sense and Destroy ARMor (SADARM), фото 1979 року
Тому зараз Пентагон хоче отримати аналогічну систему для знищення російських танків та китайських кораблів в перші години масштабної атаки, для того, щоб виграти час для розгортання своїх сил.
MGM-140 ATACMS - основний сучасний ОТРК армії США
Судячи з усього Assault Breaker II буде використовувати аналогічний принцип знищення цілей, але з використанням сучасних технологій - бойового рою. Зокрема відомо про роботу над проектом Golden Horde.

Ці боєприпаси можуть обмінюватись інформацією між собою, обирати найбільш пріоритетні цілі та розподіляти їх між собою.

ЗРК на марші - одна з доволі легких та важливих цілей
Assault Breaker II буде спиратися більше на наземний компонент, бо тримати у постійній готовності ударні літаки в очікуванні атаки - занадто витратно.

Проте, як пише видання, нова зброя все ж таки має один недолік, РФ та Китай завжди можуть кинути у бій ще більше сил.

армія РФ

Сьогодні з'явився найімовірніший і правильний прогноз": Експерт пояснив, що вказуватиме на початок постачання винищувачів F-16

субота, 4 травень 2024, 11:23

Постачання західних систем протиповітряної оборони буде привʼязане до початку постачання винищувачів F-16. Таку думку в етері 1+1 висловив військовий експерт, директор Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко, передають Патріоти України...

“Буде масований удар”: Жданов попередив про ракетну атаку ворога по Україні

субота, 4 травень 2024, 10:56

Російська армія може завдати масованого ракетного або комбінованого удару по Україні з початком її наступальних дій на сході та північному-сході. Про це в коментарі сайту ТСН.ua розповів військовий експерт Олег Жданов, передають Патріоти України. “Я н...