"Бей своих, чтоб чужие боялись!": Російський винищувач врізався у безпілотник РФ над Чорним морем

У вівторок, 14 березня, російський винищувач Су-27 врізався в безпілотник MQ-9 Reaper ВПС США над Чорним морем, коли той виконував розвідку в міжнародному повітряному просторі. Про це повідомляє прес-служба Європейського командування Збройних сил США, передають Патріоти України.

Зазначається, що перед зіткненням Су-27 декілька разів скидали пальне та летіли перед MQ-9 у "нерозважливій, екологічно небезпечній та непрофесійній манері". У командуванні заявили, що цей інцидент демонструє відсутність компетентності на додаток до того, що він небезпечний і непрофесійний.

"Наш безпілотник MQ-9 виконував звичайні операції в міжнародному повітряному просторі, коли його перехопив і збив російський літак, що призвело до аварії та повної втрати MQ-9. Насправді цей небезпечний і непрофесійний вчинок росіян ледь не призвів до краху обох літаків", - наголосив командувач ВПС США в Європі та Африці, генерал ВПС США Джеймс Хекер.

За його словами, авіація США та союзників продовжить проводити операції у міжнародному повітряному просторі. Водночас у командування наголосили, що такі дії РФ небезпечні і можуть призвести до ненавмисної ескалації.

Як пише ABC News, речник Білого дому Джон Кірбі заявив, що президент Джо Байден вже знає інцидент. Кірбі додав, що, хоча були й інші схожі перехоплення, цей інцидент заслуговує на увагу через збиття БПЛА.

"Тож це унікально в цьому відношенні. Держдепартамент нічого не повідомить про занепокоєння США щодо безпілотника російським офіційним особам", - сказав він.

MQ-9 Reaper - що про нього відомо

Як відомо, MQ-9 Reaper є бойовим дроном, який за необхідності можна використовувати і для розвідки.

Він може нести до чотирьох ракет класу "повітря - земля", або до восьми в модифікації MQ-9A або 4 ракети "Хеллфайр" та дві бомби Mark 82 з лазерним наведенням.

Під час боїв за Київ зливала ворогу геолокації ЗСУ: СБУ затримала місцеву жительку

середа, 8 травень 2024, 17:47

Служба безпеки України затримала місцеву жительку Київщини, яка під час боїв за столицю передавала ворогу геолокації оборонних пунктів українських Збройних сил Про це повідомляє СБУ. Відповідно до інформації слідства, жінка була в складі агентурного ап...

Треба закрити небо: Пісторіус попросив Швейцарію передати Україні Patriot

середа, 8 травень 2024, 17:44

Німеччина виступила з ініціативою щодо зміцнення протиповітряної оборони України. Так, нещодавно міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус попросив свою швейцарську колегу Віолу Амхерд поставити Києву систему Patriot. Однак переговори явно не привели н...