"Бородавочник" проти "Грача": Чим американський A-10 крутіший за радянський Су-25

A-10 Thunderbolt II, який має неофіційну назву "Бородавочник" є одним з кандидатів на посилення Повітряних Сил України. Постачання саме цього штурмовика не виключив міністр повітряних сил США Френк Кендалл, який повідомив що розглядаються всі шляхи посилення ЗСУ,передають Патріоти України.

Враховуючи цю та інші заяви, які вже зроблені, як у Вашингтоні, таку й у Києві, питання отримання Україною західної ударної авіації набирає конкретики. І A-10, який дійсно має унікальні можливості, які описані в окремому матеріалі, гарантовано зайвим у строю ЗСУ не буде. Тим паче, що його можливості на голову вище ніж у радянського штурмовика Су-25, що зараз активно використовують українські льотчики та має неофіційне прізвисько "Грач".

Обидва ці літаки є майже ровесниками з 70-х років, американський A-10 навіть здійснив свій перший політ на три роки раніше, у 1972 році. І обидва відносять до вкрай специфічного типу літаків - штурмовики. Задача цих машин - безпосередня вогнева підтримка на полі бою та знищення бронетехніки противника. В цих умовах на перше місце виходить не швидкість чи маневровість, а живучість та озброєність.

Живучість A-10 і Су-25

Якщо порівнювати саме живучість, тобто здатність витримувати вогонь противника, то американський літак виграє. Товщина титанової броні в A-10 складає від 13 до 38 мм, проти 10-24 мм у Су-25. А загальна вага всіх засобів забезпечення живучості в американського "Бородавочника" 1310 кг проти 1050 кг у радянського "Грача".

Також A-10 значно ефективніше побудований, включно із прикриттям двигунів від зенітного артилерійського вогню та ПЗРК. А конструкція передбачає продовження польоту при одночасній втраті: одного двигуна, половини хвостового оперення, одного руля висоти та половини крила. І це точно вже знаходиться поза межами фізичних можливостей Су-25.

Водночас Су-25 переважає A-10 у максимальній та крейсерській швидкості: 950 км/год та 750 км/год проти 706 км/год та 560 км/год відповідно, а також у маневровності та швидкопідйомності. Це часто ставлять, як аргумент, що "Грач" може швидше виходити з атаки. Але справа в тому, що A-10, завдяки високоточному озброєнню, далеко не завжди треба заходити у зону ураження противника взагалі, а арсенал озброєння американської машини значно потужніший.

Також в A-10 є можливість додаткового оснащення підвісними контейнерами. Зокрема станцією перешкод AN/ALQ-131 для глушіння РЛС противника, а також потужною телевізійною станцією Sniper XR з дальністю виявлення цілей у десятки кілометрів.

Озброєність A-10 і Су-25

Для вогневої підтримки вкрай важливо мати значний запас озброєння, яке дозволяє здійснювати довший вогневий вплив на противника та банально знищувати за один виліт більше цілей.

Для "Бородавочника" максимальне бойове навантаження складає 7260 кг. І це ледь не вдвічі більше за можливості "Грача" - 4400 кг. І це не рахуючи те, що в A-10 повноцінних вузлів підвіски 11, проти 10 у Су-25, з яких ще два призначені виключно для ракет "повітря-повітря".

Але найголовніше те, що американський штурмовик може використовувати високоточне озброєння. Мова йде про протитанкові ракети AGM-65 Maverick, які мають дальність польоту до 30 км, а головне - працюють за принципом "вистрілів та забув" за рахунок власної головки самонаведення. Тобто одразу після пуску штурмовик може виходити з атаки.

А ось Су-25 з ракетами Х-25Л та Х-29Л мають дальність пуску до 10 км, а після пуску штурмовик має утримувати ціль у прицілі до її знищення, бо в них використано напівактивне лазерне наведення.

Також A-10 може використовувати й високоточні бомби, такі, як JDAM, які мають супутникове наведення та точність у декілька метрів. Звісно ніхто не скасовував і звичайні некеровані реактивні снаряди та бомби.

Але ще один козир "Бородавочника" це 30-мм гармата GAU-8 Avenger з темпом стрільби у 3900 пострілів за хвилину з боєзапасом у 1350 боєприпасів та бронебійними снарядами зі збідненим ураном. А 30-мм двоствольна ГШ-30-2 у Су-25 з боєкомплектом на 250 снарядів має значно скромніші можливості, як щодо пробиття броні, так і за точністю та скорострільністю.

Характеристики штурмовика A-10С

  • Екіпаж: 1
  • Розмах крил: 17,53 м
  • Максимальна злітна вага: 22,7 т
  • Двигун: 2х4112 кгс
  • Максимальна швидкість: 706 км / год
  • Точок підвіски: 11
  • Максимальна вага озброєння: 7,26 т

Характеристики Су-25:

  • Екіпаж: 1 особа (у навчально-бойовій версії – 2 особи)
  • Розмах крил: 14,36 м
  • Максимальна злітна вага: 17,35 т
  • Двигун: 2х4413 кгс
  • Максимальна швидкість: 984 км / год
  • Точок підвіски: 10(2 Тільки для ракет "повітря-повітря")
  • Максимальна вага озброєння: 4,4 т

"Українці не усвідомлюють загрозу": Нардеп-"слуга" виступив за воєнну цензуру у соцмережах

субота, 20 квітень 2024, 14:30

В Україні потрібно запроваджувати воєнну цензуру. Йдеться про обмеження додатку Телеграм та платформи Тік-Ток. Таку думку висловив народний депутат від "Слуги народу" і голова парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Мик...

"Не може бути такою ж, як в Ізраїлі": Макрон зробив заяву про ППО в Україні

субота, 20 квітень 2024, 14:06

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що в Україні неможливо побудувати систему протиповітряної оборони, яка буде подібною тій, що функціонує в Ізраїлі, і відповідатиме вимогам країни. Про це він сказав на пресконференції за підсумками саміту ЄС у...