Британія дає кредит на розгортання в Україні виробництва сучасних міні-корветів для ВМСУ. Натомість Міноборони націлився на сирий, застарілий та коштовний радянський проект, - ЗМІ

Коли морально застарілий проект, більш коштовний, і проблемний щодо озброєнь та фінансування робіт перемагає дешевший, сучасний і "під ключ" та ще й з пільговою кредитною лінією - шукайте корупцію та "відкати"

Міністр оборони Великобританії Роберт Бен Лоббан Уоллес запропонував керівництву Збройних сил України розгорнути будівництво ракетних катерів на одному з українських судноремонтних заводів.

Як пише "Думская", у командування ВМСУ "слинки течуть" від такої перспективи. Однак на командувача тиснуть з Києва щоб змусити відмовитися від щедрої пропозиції британців, зазначають Патріоти України.

Ні будівництво «Гюрзи» з «Кентаврами», ні отримання «Айлендів» практично не позначилися на нашій, досить низькій, на жаль, обороноздатності, адже сьогодні головною зброєю, здатною зупинити окупанта, є протикорабельні ракети. Так, кілька днів тому на озброєння нарешті прийняли «Нептун», і незабаром наземні комплекси стануть на бойове чергування, однак це лише напівзаходи. Для ефективної протидії противнику необхідні ракетні комплекси морського і повітряного базування, а їх, наскільки можна судити, немає навіть у вигляді креслень.

"Якщо коротко, пропозиція виглядає так... Британці розгортають на одному з наших суднобудівних заводів виробництво своїх сучасних швидкохідних ракетних катерів. Відомі загальні характеристики цих одиниць (деталі, ясна річ, тримають в таємниці) – довжина 50 метрів, водотоннажність 400 тонн, швидкість 45 вузлів, основне озброєння складається з восьми протикорабельних ракет. По суті, це невеликий корвет. Питання фінансування теж ніби як вирішене – британська сторона готова надати Україні довгостроковий кредит", – стверджує видання.

За даними джерела в Міноборони, керівництво армії відмовляється погоджуватися на цей проект і пропонує реалізувати проект 30-річної давності.

"За нашими даними, далеко не всі з військово-морського начальства і представників оборонної промисловості налаштовані прийняти пропозицію Лондона. Дійшло до того, що із запиленого сейфа миколаївського дослідницько-проектного центру кораблебудування витягли проект катера "Гроза" 30-річної давності, який нібито можна модернізувати до сучасних стандартів. Керівництву країни його підносять як панацею при захисті нашого узбережжя з моря. При цьому ракетного озброєння для "Грози" поки немає: передбачуваний "Нептун" морського базування ще не створений. Але навіть без нього ціна одного катера здається фантастичною – близько 110 мільйонів доларів США. Це приблизно половина корвета типу "Володимир Великий". Думаю, зайве говорити, що британські катери з повним пакетом озброєння коштують набагато дешевше", – додав автор статті.

Співрозмовники видання стверджують, що на командувача ВМСУ тиснуть зверху з метою узгодження початку виробництва цієї самої "Грози". Іншими словами, контр-адмірала змушують прийняти половинчасте рішення. Адже ракетний катер без ракет – це не зброя, а тягар.

"Треба розуміти, що рішення про виробництво зброї такого класу (малих ракетних корветів) є політичним. Воно на багато років визначить вектор розвитку українських Військово-морських сил. Вибір союзника в особі королівства Віндзорів обіцяє нам великі перспективи і допоможе подолати багато проблем, в тому числі технічні", – підкреслюється в публікації.

На Харківщині судитимуть кримінального авторитета, який укупі з росіянами пограбував ексмера Добкіна (фото)

вівторок, 30 квітень 2024, 19:15

До Чугуївського міського суду Харківської області передали обвинувальний акт щодо кримінального авторитета з Вовчанська Дмитра Чигринова на прізвисько "Чиж", чотирьох російських військових та трьох жителів Вовчанська, які під час окупації грабували й к...

Прогавили стратегічну локацію: Росіяни безуспішно штурмують нещодавно звільнений острів Нестрига у дельті Дніпра - ЗСУ

вівторок, 30 квітень 2024, 19:07

Російські загарбники безуспішно штурмують острів Нестрига, над яким нещодавно встановили контроль українські захисники, а також продовжують атаки на село Кринки на лівому березі Дніпра в Херсонській області. Про це у вівторок, 30 квітня, в ефірі телема...