Членство в НАТО, підвищення зарплат і не тільки: Що обіцяють партії українцям у своїх програмах (відео)

До парламентських виборів, які пройдуть 21 липня, залишилося два тижні. Щоб схилити вибір народу на свою користь, партії активно обіцяють: членство в НАТО, підвищення зарплат і навіть просто не пропускати засідання в Раді, повідомляють Патріоти України.

Дипломатія і війна

Майже всі партії в один голос запевняють, що будуть і далі тримати курс на Євросоюз і НАТО. Більшість партій обіцяють "виконати для цього всі умови", щоправда, не конкретизуючи їх і не називаючи термінів. Тільки "Європейська солідарність" стверджує, що подасть заявку на вступ до ЄС і отримає План дій членства в НАТО вже у 2023 році. У той же час "Громадянська позиція" планує подружитися на період до вступу в Альянс з США і Великою Британією, а "Слуга народу" запустить програму "комерційної дипломатії" для просування наших товарів на глобальні ринки.

Думка з приводу вирішення конфлікту на сході країни у політсил теж в основному збігається: закінчити його хочуть дипломатично і не заперечують проти "мінського" і "нормандського формату". При цьому партія "Батьківщина" не проти залучити до переговорів США і Велику Британію і наполягає, що питання про мир на Донбасі повинно йти "в єдиному пакеті" з питанням Криму. "Європейська солідарність" планує ввести миротворців ООН на всю територію окупованого Донбасу, а в "Голосі" Вакарчука хочуть розвивати його вільну частину і прикордонні з Кримом території – мовляв, так вони стануть прикладом для захоплених земель і мотивують їх повернутися додому. Багато кандидатів говорять про збільшення тиску на Росію, посилення нашої обороноздатності і модернізацію армії, а також про повернення всіх військовополонених і політв'язнів – правда, ніхто не уточнює, як саме.

Зарплати і пенсії

Цим питанням присвячена левова частка у всіх маніфестах. Зростання зарплат обіцяють всі лідери рейтингів, найбільш конкретна обіцянка у "Батьківщини": за п'ять років партія збирається підняти заробітну плату до рівня середньої в Польщі, підкреслюючи, що у сусідів вона в 3,5 рази вище, ніж у нас. Команда також збирається знизити ціни на газ для народу вдвічі і скасувати 37 податків і зборів, з них – податок на спадщину, держмито та судовий збір. А от "Українська стратегія Гройсмана" говорить про зменшення боргового навантаження на бюджет і збереження низького рівня інфляції. У той же час в "Опозиційному блоці" обіцяють вивести економіку з тіні і ввести доступне кредитування галузей типу видобутку нафти, основних фондів АПК та імпортозаміщення.

У більшості програм є згадка про збільшення мінпенсій - "Батьківщина" обіцяє підняти їх до 3094 грн. При цьому там хочуть ввести систему, при якій пенсійні внески накопичуються на особистому рахунку весь період зайнятості, обростаючи депозитними відсотками. На накопичувальну систему хочуть перейти і в "Голосі". Там також хочуть знизити податкове навантаження на зарплату і провести перепис населення – така сама пропозиція і у "Слуги народу". Партія також пропонує створити "економічний паспорт українця", за яким усі діти отримають частку від реалізації природних благ. А ось в "Опозиційному блоці" обіцяють всієї молоді гарантоване перше робоче місце і звільнення від податків на дохід фізосіб.

Знову корупція

Майже у всіх партіях хочуть заборонити правоохоронним органам втручатися в економічні процеси та створити для цього окреме відомство. У "Батьківщині" навіть хваляться, що вже підготували необхідний законопроект. Також багато обіцяють ввести податок на виведений капітал. А ось в "Голосі" пропонують встановити низький рівень податків для IT-сектору. Крім того, в "Громадянській позиції" обіцяють втілювати масштабні інфраструктурні проекти, вибираючи українських підрядників. Не залишили в партіях без уваги і боротьбу з корупцією. В "Громадянській позиції" планують брати під варту топ-хабарників на довічне, в "Голосі" – посилити повноваження НАБУ з проведення розслідувань і перезавантажити САП і НАПК, а в партії "Слуга народу" – конфісковувати майно корупціонерів і грошово заохочувати громадян повідомляти про факти хабарництва.

Та інші цікаві речі

У програмах знайшлося місце і іншим обіцянкам. В "Громадянській позиції" пообіцяли інтернет у всіх селах, а в партії "Слуга народу" і зовсім – забезпечити 100% нашої території широкосмуговим інтернетом. Схоже пропонують і в "Голосі", додавши ще пункт про розвиток мережі 5G. "Сила і честь" і "Слуга народу" запевняють, що знімуть депутатську недоторканність, а "Громадянська позиція" ще й реалізує звільнення депутатів за більш ніж 10% прогулів.

Експерти: "Голосують не за програму"

За словами експертів, на думку виборців, в кінцевому підсумку, вплинуть аж ніяк не програми. "Проблема в тому, що всі програми мало цікаві більшості людей. Голосують не за них, а за партійних лідерів чи якісь очікування і настрої, пов'язані з конкретною політичною силою. У свою чергу ті формуються в основному через передвиборну рекламу, заяви, конкретні дії і діяльність відповідних політиків", – розповів нам політолог Володимир Фесенко.

"Ухилянтів треба брати за вухо і вести до ТЦК": Мер Конотопа записав звернення до нардепів (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:15

Поки Верховна Рада продовжує готувати законопроєкт про мобілізацію – профільному комітету залишились розглянути 5% поправок – міський голова Конотопа звернувся до народних депутатів із закликом “не гратися в політику". На цьому міський голова Конотопа ...

"Гра в хорошого поліцейського": Зеленський може ветувати закон про мобілізацію після ухвалення Радою, - політолог

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:26

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони розглянув уже 82% усіх запропонованих депутатами поправок до проекту закону "Про мобілізацію" і найближчим часом він може бути проголосований "у тому форматі, в якому він уже підійде безпо...