Чому Росія масово використовує дрони-камікадзе: Експерти розповіли про ймовірну тактику окупантів

Окупанти не економлять дрони через можливу впевненість в отриманні нової партії від Ірану, кажуть експерти. Те, що останніми днями російські окупанти застосовують одночасно значно більше ударних безпілотників, може свідчити одразу про декілька обставин. Про це в коментарі для ТСН.ua розповіли військові експерти Олександр Коваленко та Петро Черник, передають Патріоти України.

"Мені здається, що зараз окупанти використовують безпілотники з останньої отриманої партії. Те, що частіше їх застосовують, може бути обумовлено погодними умовами. Ми бачимо, що зараз досить тепла погода, - припускає військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко. - Коли в грудні були морози, то цим апаратам доробляли паливну систему. Зараз росіяни не витрачають на це часу, одразу їх використовують. Другий фактор: нам намагались зіпсувати новорічні свята і фактично це є елементом терористичного тиску на Україну. Тому їх і використовують так багато. Це також може казати про впевненість росіян щодо отримання наступної партії "Shahed".

Крім того, експерт прокоментував спостереження, якими діляться українці в соцмережах. Йдеться про те, що повітряна тривога лунає не одразу після запусків безпілотників та неофіційних повідомлень, а тільки тоді, коли ворожі апарати виявляються біля українських міст.

"Все залежить від того, з якої локації їх запускають. Росіяни використовують хитрощі, щоб мати мінімальну вірогідність виявлення. Частину безпілотників виявляє ППО, деякий відсоток виявляється візуально", - додає Коваленко.

Своє чергою, експерт Петро Черник так прокоментував нам інтервал між запуском ворожих безпілотників та сигналами повітряної тривоги. "Все елементарно просто. Вони летять низько, є невеликими, наводяться супутником і нескінченно змінюють свій рух. Вони не летять по прямій, вони петляють. В тому і проблема – обчислити невеликий об’єкт", – каже експерт.

На його думку, використання дронів в такій кількості може свідчити про те, що окупанти отримали нову партію. "Може бути нова партія, але все рівно це не та кількість, яка потрібна росіянам, – каже Петро Черник. – Дводенне підряд використання Shahed є стратегічною ознакою того, що серйозні ракети у них закінчуються. А в повному обсязі виробляти так багато, щоб на день запускати по 20-30, не можуть. Вони здатні виробляти до 40 ракет на місяць. Цей показник буде зменшуватись, бо всі їх сучасні ракети мають два ключові елементи – напівпровідники та мікросхеми. Своїх власних немає, з кожним місяцем шукати на світових ринках буде все важче і важче. Але шукати і знаходити будуть. Ринок ніхто відмінити не може, але потоки будуть зменшуватись".

Новорічна атака дронів-камікадзе: що відомо

Армія Росії на новорічні свята завдала нових ударів по Україні. Окупанти замість крилатих ракет використовували переважно іранські ударні безпілотники Shahed-131 та Shahed-136.

У Києві внаслідок нічної атаки 2 січня пошкоджені об'єкти енергетичної інфраструктури і приватні будинки. В столиці запроваджено аварійні відключення електроенергії. Також Росія "привітала" українців з Новим роком атакою дронів-камікадзе. Новорічної ночі над Києвом було збито 23 повітряні цілі, всього по Україні - 45 безпілотників.

"Продовжує вважати": Розвідка США назвала, чого Путін боїться найбільше

субота, 4 травень 2024, 9:50

Російський лідер Володимир Путін відчуває "параноїдальний страх" через нібито намір Заходу обмежити владу РФ у світі. Саме це змусило його витрачати історично рекордні суми на мілітаризацію РФ. Таку думку висловила директорка Національної розвідки США...

Українське небо закриватимуть комплексно? Обіцяні союзниками системи Patriot прибудуть одночасно з винищувачами F-16

субота, 4 травень 2024, 9:14

Німеччина зможе передати Україні зенітний ракетний комплекс Patriot не раніше кінця червня. Це постачання може збігтися за часом із передачею ЗСУ винищувачів F-16 від партнерів. Також близько 70 українських військових вже після Великодня розпочнуть шес...