Чи дослухається Зеленський, чи казатиме про "громадянську війну"? До 5-річчя Іловайської трагедії закликають оголосити 29 серпня Днем пам'яті полеглих захисників України (відео)

Низка волонтерів та громадських активістів закликають владу офіційно оголосити Днем пам'яті полеглих захисників України 29 серпня.Адже саме цього дня 5 років тому ЗСУ, НАцгвардія та добровольчі батальйони зазнали найбільших втрат з початку "гібридної" війни з державою-агресором, коли росіяни перейшли до прямого втроргнення на територію України, зазначають Патріоти України.

29 серпня 2019 року побратими і рідні загиблих під Іловайськом, громадські діячі зберуться біля Стіни пам'яті на Михайлівській площі в Києві. Відповідний захід створено у фейсбуці.

"Два роки поспіль біля Стіни пам'яті на Михайлівській площі громадські діячі, активісти, моральні авторитети нації, інтелектуальна і культурна еліта, люди, що формують громадську думку, записували відеозвернення до президента Порошенка і народу України, поширювали їх через інтернет-ресурси і соціальні мережі в надії бути почутими", - сказано на сторінці заходу.

Минулого року 29 серпня біля Стіни пам'яті зібралися понад 5000 членів сімей загиблих героїв, стверджують організатори акції. Одночасно пам'ять полеглих захисників вшановують цього дня у Львові, Бахмуті, Херсоні, Чернігові, Кривому Розі. У двох останніх містах День пам'яті офіційно визнано на місцевому рівні.

Крім того, наступного року 29 серпня внесено до церковного календаря Православної церкви України як Народний день пам'яті полеглих у російсько-українській війні захисників України.

Ідея офіційно оголосити 29 серпня Днем пам'яті полеглих захисників України виникла 2 роки тому. Відтоді ініціативна група двічі зустрічалася з тодішнім президентом Порошенком, відбулися зустрічі з двома десятками депутатів від різних політичних фракцій. "Але виявилося, що у чиновників високого рангу інше бачення щодо встановлення дати Дня пам'яті", - стверджують організатори.

"Сьогодні президент України Володимир Зеленський має величезний кредит довіри сімей загиблих героїв, які сподіваються ще за життя отримати бажаний День пам'яті, коли не лише вони будуть збиратися для вшанування пам'яті полеглих героїв", - сказано на сторінці заходу.

Організатори акції закликають усіх небайдужих прийти 29 серпня до Стіни пам'яті біля Михайлівського собору. А тих, хто не може це зробити, - запалити свічку в пам'ять про українських вояків.

Інновації, що рятують

п’ятниця, 19 квітень 2024, 12:55

Знов обстріл російськими терористами цивільної інфраструктури. Цього разу в Дніпрі. Треба лиш підтримувати, а не душити українські розробки, і обʼєднувати зусилля для прискорення допомоги, а не потурати політичним ревнощам. Ай-Петрі СВ — перспективний ...

"На жаль, це єдина втішна інформація": Загибель 6-річного хлопчика після удару росіян по Дніпропетровщині не підтвердилася

п’ятниця, 19 квітень 2024, 12:14

Внаслідок удару РФ по Синельниковому Дніпропетровської області у п’ятницю, 19 квітня, загинуло шестеро людей, серед яких двоє - діти. Раніше повідомлялося про загибель 6-річного хлопчика, але ця інформація не підтвердилася. Про це написав начальник Дні...