Де наступатиме Росія: Генерал назвав регіони України та повідомив про два етапи дій ворога

Під час свого нового наступу Росія діятиме у два етапи: перший етап очікується в лютому-березні, а другий - в кінці весни-на початку літа. Про це в інтерв’ю ТСН.ua розповів генерал армії, керівник Служби зовнішньої розвідки України у 2005-2010 роках Микола Маломуж, передають Патріоти України.

За його словами, під час першого етапу російські окупанти наступатимуть на Донеччині, Луганщині та Запоріжжі. "Росія буде діяти в два етапи. Перший етап вона вже задіює – це лютий-березень – наступ на Донбасі: Донецька, Луганська область. Завдання поставлено – до 1 березня захопити всю Донецьку, Луганську область: не тільки Бахмут, але й Краматорськ, Слов’янськ. І друга позиція – це Запорізька область, там де російське командування передбачає, що ми розпочинаємо підготовку до наступальних операцій, щоб звільнити південь. Тому сьогодні кидають туди всі сили. Для цього потрібно десь три-чотири тижні, щоб підтягнути резерви і контратакувати наші військові позиції", – розповів Маломуж.

Він також назвав напрямки, які будуть визначальними для оборони і Донбасу, і загалом України. "Особливо важкий напрямок – це Краматорськ, Авдіївка, Бахмут, Новопавлівка, Соледар і далі Кремінна. Це ті напрямки, які сьогодні будуть визначальними для оборони в цілому Донбасу і нашої країни. Зрозуміло, це секторально буде напружений напрямок – Запоріжжя в цілому, Мелітополь, де вони справді зараз концентрують і сили, і формують нові оборонні укріплення", – повідомив український генерал.

Однак на глобальну стратегічну наступальну операцію Росії слід чекати за пів року. "Основний формат, який вони хотіли б розгорнути – глобальну стратегічну наступальну операцію – це приблизно за пів року, тому що концепція, прийняти на засіданні колегії Міноборони Росії на чолі з Путіним передбачає формування нових дивізій, корпусів армій на протязі десь пів року-рік. Але перший формат, в який вони провели мобілізацію до 300 тисяч осіб і зараз продовжують приховано, – це дійсно велике угруповання, але воно потребує довгої підготовки", – пояснив ексочільник Служби зовнішньої розвідки.

Він запевнив, що важкі бої, які на сьогодні тривають на Донеччині, Луганщині та на Запорізькому напрямку, не є стратегічно-вирішальними, тому що у ворога немає достатніх сил.

Маломуж також повідомив, що на сьогодні триває підготовка до 200-250 тис. російських військ на 88 полігонах у самій РФ та в Білорусі. Окрім того, цілодобово працюють заводи на базах ВПК, які реабілітують старі танки. РФ також повертає собі зброю й техніку, яку відправляла на експорт, і готує велику кількість боєприпасів, зокрема снарядів та ракет.

"І ось це йде накопичення. Це якраз той другий формат, який там десь на протязі кінця весни-початку літа, коли вони розпочнуть більш глобальні наступальні операції. Ми повинні до цього готуватися всіма силами і засобами. Це розуміємо не тільки ми, але й наші союзники. Тому принципова зміна в підходах до оборони наших ЗСУ і особливо, щодо поставок зброї, техніки, реактивних систем до 150 кілометрів, уже танків, БТРів, систем ППО – це вже глобальне зрушення у стратегічному мисленні і НАТО, і США, і Шольца, і Макрона, і інших лідерів країн. Це якраз той формат, який передбачає, що настає вирішальний етап війни", – наголосив генерал.

В цьому контексті він додав, що Україні потрібні мільйони боєприпасів, ракет, ракетних систем, снарядів різних видів і калібрів, мінометів. Це те, що знищує ворога, а бронетехніка дасть перспективу наступальних операцій.

Приборкання Шольця: США після надання Україні далекобійних ATACMS підштовхне Берлін до позитивного рішення щодо Taurus, - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 18:22

США хочуть, щоб передача ATACMS Україні, спонукала Німеччину надати Києву Taurus. Про це повідомляє "Європейська правда". Зазначається, що про це заявив неназваний високопосадовець оборонного відомства США. Він також зазначив, що рішення про надання Ta...

Останнє попередження китайцям: Блінкен за підсумками зустрічі з Сі Цзіньпіном пригрозив КНР новими санкціями за допомогу РФ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:56

Ставки піднято дуже високо. Китаю потрібна фінансова та технологічна допомога Заходу для подолання кризи. Вашингтон ув'язкє це питання з приборканням російської агресії проти України. Головною метою візиту Блінкена було спроба попередити КНР не підтрим...