Дебати: Якими були в Україні зустрічі віч-на-віч претендентів на головну посаду в країні (відео)

Дебати головних претендентів на пост президента в Україні наразі відбувалися двічі: 94-го року між Леонідом Кравчуком та Леонідом Кучмою і через десять років між Віктором Ющенком і Віктором Януковичем.

Про те, який вплив дебати мають на виборців і чи здатні змінити перебіг кампанії, - передають Патріоти України з посиланням на ТСН.

Перші в історії України дебати кандидатів у президенти відбулися 1994 року. Тоді чинний глава держави Леонід Кравчук змагався з колишнім прем'єр-міністром Леонідом Кучмою. Дебати відбувалися на державному телебаченні за регламентом Центральної виборчої комісії.

"Захищати не всіх людей, а тільки тих, хто цього потребує. І підтримувати збройні сили, правоохоронні органи, без цього держави в нас нема", - заявив тоді Леонід Кравчук. Кучма сказав: "А я хочу, щоб у нас в країні була влада, бо безвладдя вже надоїло. То я і виступаю за диктатуру, але за диктатуру закону".

Команда Кравчука була переконана, а тому вони перемогли в цій дискусії. Кучма на той час заледве міг говорити українською, збивався на суржик і не був таким упевненим, як Кравчук. Тому, коли він програв Кучмі в другому турі, команда Кравчука була здивована. "Після дебатів багато хто з команди думав, що все закінчилося і треба просто розбігатися, мовляв, Кравчук сильніший. До речі, ця історія повторюється вже неодноразово, коли в очах технологів і політтехнологів кандидати мають один вигляд, а в очах людей воно зовсім інше", - каже гендиректор "Інтерфакс-Україна" Олександр Мартиненко.

1999 року тоді вже президент Леонід Кучма сам відмовився від дебатів із кандидатом Петром Симоненком.
Наступні президентські дебати між кандидатами Віктором Януковичем та Віктором Ющенком глядачі побачили 2004 року. Вони були гострими і видовищними. "Я маю честь. Ці руки в цьому житті нічого не крали", - сказав Ющенко. Янукович заявив: "Вікторе Андрійовичу, будьте чоловіком і давайте ми з вами подумаємо, якими можуть бути наслідки від розколу держави".
Дебати між кандидатами не вплинули на перебіг кампанії. До моменту їх проведення виборці були настільки поляризовані, що тих, хто не визначився з вибором, практично не залишилося. Прихильники Ющенка залишилися відданими своєму кандидату, а для виборців Януковича ні його кримінальне минуле, ні лайлива лексика, не були недоліками.
"Походження. Нічого не поробиш. Були, може, й гірше варіанти, які я чув. Йому це було властиво. Він не відчував цього. Адже потрібно розуміти, одна справа, коли людина закінчила консерваторію або університет, але він вчився не за підручниками, м'яко кажучи. Життя вчило не за підручниками, тому в момент легкого розслаблення він відразу переходив на звичну йому мову", - пояснює політтехнолог Володимир Грановський.
2010 року, коли Янукович удруге балотувався в президенти, він не прийшов на дебати з Юлією Тимошенко. Це не завадило їй упродовж півтори години говорити соло і програти вибори Януковичу.

2014 року в Петра Порошенка не було опонентів із рівнозначною підтримкою. На дебати його даремно кликала Юлія Тимошенко. Порошенко заявив, що не ходить на проплачені шоу.

У 2019 році перед першим туром на оголошену передачу з Порошенком та Зеленським прийшла лише Тимошенко. Вона зайшла до студії навіть не знявши пальта. "Нема кого дебати". Тимошенко прийшла на дебати і одразу пішла

"Я прийшла на дебати, але дебати нема кого", - сказала вона. Присутні в студії експерти запропонували кандидатці залишитись і відповісти на їхні запитання, але Тимошенко, пославшись на заклопотаність, пішла.

Чехія знайшла для України вже мільйон снарядів - ЗМІ

п’ятниця, 29 березень 2024, 8:22

Учасники ініціативи Чехії із закупівлі боєприпасів для потреб ЗСУ підписали угоду, в межах якої Україна отримає мільйон артилерійських снарядів, повідомляє . Спочатку передбачалося закупити 800 тисяч снарядів: 500 тисяч калібру 155 мм та ще 300 тисяч -...

Внаслідок нічної повітряної атаки росіян в Україні пошкоджені теплові та гідроелектростанції - Укренерго

п’ятниця, 29 березень 2024, 8:14

Війська РФ вночі 29 березня під час масованої комбінованої атаки вдарили по енергетичних об’єктах. Про це повідомляє Укренерго. Внаслідок обстрілу зазнали пошкодження теплові та гідроелектростанції в центральному та західному регіонах. . Як зазначаєт...