Держава переглядає договір безстрокової оренди Нижньої Лаври УПЦ МП, - митрополит Епіфаній

Глава Православної церкви України митрополит Епіфаній в інтерв'ю розповів, що держава переглядає договір безстрокової оренди Нижньої Лаври УПЦ МП, оскільки її передачу було здійснено з численними порушеннями, а також низку порушень було скоєно на її території за останні 20 років, передають Патріоти України.

«Бо там була знесена історична брама, набудовано вже багато нових різних будинків, а це історична пам’ятка ЮНЕСКО, є багато запитань до її збереження» — розповів Епіфаній.

Також він зазначив, що Нижню Лавру було передано у безстрокову оренду за часів Януковича, і зараз є воля держави переглянути те, що було вчинене попередниками. «Ми чекаємо, що в цьому буде досягнуто результату. Наша кінцева мета — щоб Лавра була повністю українською. Так і буде. Це незворотній процес, Господь нам в цьому допоможе. Головне, щоб усе відбулося мирно, спокійно та без провокацій», — підсумував глава ПЦУ.

У 2011-му 75 об'єктів Нижньої лаври Кабмін Миколи Азарова передав у безкоштовне та безстрокове користування «Московському патріархату». Тепер там міститься одразу кілька церковних структур: Києво-Печерський чоловічий монастир із настоятелем владикою Павлом, митрополія УПЦ МП з Онуфрієм на чолі, Духовна семінарія та Київська Академія.

В одному зі своїх інтерв'ю, яке намісник Києво-Печерської лаври владика Павло дав за часів президентства Віктора Януковича, він зізнався: «Адже ви знаєте, як ми відстоювали кожен об'єкт — ми їх просто забирали, і я цього не приховую. Тож нам передають те, що ми вже фактично маємо».

Спочатку під монастир передали кілька корпусів і храмів, а також Ближні та Далекі печери. А з кінця 1990-х владика Павло почав повертати під контроль церкви всю територію святині.

Павло зумів виселити із Нижньої лаври навіть райвідділ міліції з Беркутом. Він також забрав приміщення біля взуттєвої фабрики та підібрав сусідні об'єкти — Свято-Микільський лікарняний монастир і козацьку церкву Воскресіння Христового.

«Монахи приходили, зламували замки та приносили туди свої речі. Потім показували рішення про реституцію власності СРСР, але замість дискусії, що повертати, Лебідь робив це напролом. Уся Нижня лавра була віджата наполегливістю та нахабством Павла», — вважає отець Володимир Вільде, який був ченцем Києво-Печерського монастиря понад десять років до 2010 року.

І рішення Кабміну Азарова лише легалізувало «віджате».

Сергій Кролевець, який працював гендиректором лаврського заповідника з 1995-го до 2010-го, розповів NV: Павло на свій розсуд руйнував старі будинки і зводив нові — незаконно. Експерт нарахував 23 подібні «новоділи», згоди на які ЮНЕСКО не давало. «Це одразу два злочини: знесення пам’ятника та будівництво на його місці іншої будівлі», — пояснює експерт.

Як приклад Кролевець наводить нижні ворота на в'їзді до Ближніх і Дальніх печер, побудованих у 1852−1853 роках. Їх розібрали вночі під приводом поганого стану, а потім із дешевої цегли зробили нові — ширші й вищі. Також із подачі Павла засклили пам’ятник архітектури національного значення — галерею біля церкви Різдва. Спочатку та була споруджена за проєктом архітектора Якушкіна 1771 року, а 2010-го її перетворили на кафе.

Джерело: НВ

Мстився державі за "образу": СБУ затримала одесита, підозрюваного в коригуванні ударів по будівлях Служби безпеки і прокуратури

середа, 24 квітень 2024, 13:44

Служба безпеки України затримала жителя Одеси, підозрюваного в підготовці серії ракетно-дронових ударів по місту. Про це 24 квітня в Telegram повідомила пресслужба СБУ, передають Патріоти України. . "Серед координат, які він передавав рашистам, було ...

Суд конфіскував п'ять літаків і не тільки у колаборанта Балицького

середа, 24 квітень 2024, 13:33

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) стягнув у дохід держави активи зрадника і голови окупаційної адміністрації Запорізької області Євгена Балицького та його родичів. Про це суд повідомив у середу, 24 квітня, передають Патріоти України. "Колегія суддів Вищ...