"Достатньо бути просто людиною": Україна вперше в історії отримала Нобелівську премію (повний текст промови)

Вперше українська правозахисна організація отримала Нобелівську Премію миру-2022. Її вручили Центру громадянських свобод, який ‎вже 15 років працює заради захисту прав людей в Україні та закордоном. Це перша Нобелівська премія в історії України. І вперше українська мова прозвучала зі сцени на офіційній церемонії вручення "Нобеля", передають Патріоти України.

Історичну промову виголосила керівниця ЦГС Олександра Матвійчук на церемонії.

Ми розцінюємо премію як визнання зусиль всього українського народу, що сміливо виступив проти спроб зруйнувати мирний розвиток Європи,
– сказала вона.

У своїй промові вона наголосила на важливості:

  • повернути значення правам людини,
  • почати називати речі своїми іменами,
  • забезпечити мир для людей у всьому світі та справедливість усім жертвам війни.

"Російський народ нестиме відповідальність за цю ганебну сторінку своєї історії та прагнення силоміць відродити колишню імперію", – наголосила Матвійчук.

Чим займається Центр громадянських свобод

  • З 2013 року Центр запустив ініціативу "Євромайдан SOS", у межах якої допомагав переслідуваним учасникам Революції Гідності.
  • Центр громадянських свобод став першою у світі організацією, яка у 2014 році відправила власні мобільні групи для документування російських воєнних злочинів в Криму, Донецькій та Луганській областях.
  • Нині Центр збирає історії людей, які вижили в полоні, а також історії родин тих, хто постраждав або хто став свідком воєнних злочинів.

Від початку повномасштабного вторгнення Росії Центр громадянських свобод спрямував свою діяльність на покарання для всіх причетних до вбивств українців.

Керівниця Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук завершила свою промову словами: "Ви не маєте бути українцями, щоб підтримати Україну. Достатньо бути просто людиною".

Джерело: 24 канал

Масований наліт ударних БПЛА на Кубань: Атаковано два НПЗ, бітумний завод і військовий аеродром (відео)

субота, 27 квітень 2024, 7:59

У ніч на суботу за повідомленням російських джерел БПЛА атакували два нафтопереробні заводи, бітумний завод, військовий аеродром на Кубані та ряд інших об'єктів. . За повідомленням губернатора Краснодарського краю РФ Веніаміна Кондратьєва, було придуш...

Окуповані території мали залишитися за Росією: Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку слуги Зеленського та представники Путіна узгодили 15 квітня 2022 року

субота, 27 квітень 2024, 7:38

Через кілька тижнів після російського вторгнення в Україну могла бути укладена мирна угода, стверджує німецьке видання Die Welt з посиланням на документ, який є у їхньому розпорядженні. Умови припинення війни були прописані у проєкті договору на 17 сто...