"Довелося піти на блеф": Турчинов розповів про дзвінок Путіну під час захоплення Криму

На початку захоплення півострова Олександру Турчинову надходили дзвінки з погрозами з Держдуми РФ, яку тоді очолював Сергій Наришкін.

Колишній секретар РНБО Олександр Турчинов розповів, що в 2014 році під час початку окупації Криму Росією намагався додзвонитися до президента РФ Володимира Путіна. Про це він повідомив в інтерв'ю, передають Патріоти України.

Він зазначив, що на початку захоплення півострова йому надходили дзвінки з погрозами з Держдуми РФ, яку тоді очолював Сергій Наришкін. "Пішли погрози, що якщо будуть гинути російськомовні, "рускіє", то вони нас, як військових злочинців там будуть шукати по всьому світу. Я йому сказав, що "ви знаєте, ви вже є військовий злочинець. Ви почали проти держави, яка підписала з вами мирну угоду, неоголошену війну. Ви вже військовий злочинець. І у вас немає ніяких підстав для знаходження на території ...". На це він мені сказав, що "підстави будуть", – згадував Турчинов.

Після він ще раз спілкувався зі спікером російського парламенту якраз, коли російський Генштаб поставив в Криму ультиматум українським військовим. "Російський Генштаб дав ультиматум нашим кримським підрозділам, які не зрадили присязі – вони повинні до 12 години ночі скласти зброю. Мені треба було виграти час будь-яким шляхом. Тому, робити нічого, я спробував зателефонувати Путіну по спецзв'язку в Кремль ... Мені кажуть, що він не буде із вами говорити, ви нелегітимний", – додав Туричнов, який в 2014 році був в.о. президента України.

Турчинов підкреслив, що йому довелося піти на блеф, щоб уникнути штурму українських військовий частин. "Я тоді йому (Наришкіну – Ред.) сказав, що я попереджаю, вони (українські військові в Криму – Ред.) отримали команду стріляти на ураження. Я інформую всі посольства про те, що Росія готує штурм українських військових частин. Вся кров за цей штурм буде лежати на вас. І, в результаті, вони (російські військові – Ред.) не пішли на штурм", – розповів Турчинов.

Джерело: Крим.Реалії

Небезпека необережних рухів у тумані

середа, 24 квітень 2024, 21:20

"Наратив про націю ухилянтів": Нардепка від "ЄС" розкритикувала заборону на консульські послуги для чоловіків

середа, 24 квітень 2024, 20:32

Рішення МЗС щодо припинення надання консульських послуг українцям є "зухвалим та безпідставним". Про це заявила нардепка від "Євросолідарності" Ірина Фріз, передають Патріоти України. На її думку, це рішення "продовжує насаджувати наратив про українців...