Ердоган не вмовить: Росія не хоче повертатися до української "зернової угоди", - експерт

Володимир Путін продовжує заявляти, що будь-яка співпраця з Україною шкодить російсько-турецьким інтересам, тому навряд чи у президента РФ з'явиться бажання повернутися до української "зернової угоди". Про це в коментарі Фокусу напередодні візиту президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана до Сочі сказав директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос, передають Патріоти України.

"Коли планується подібний візит, це означає, що певних домовленостей буде досягнуто. Можливо, нині тривають ще перемовини. Але я зі свого боку не бачу бажання Росії повернутись до "зернової угоди" в будь-якому форматі. Путін продовжує розповідати про те, що будь-яка співпраця з Україною шкодить російсько-турецьким інтересам. Відповідно російський президент продовжує гнути свою лінію, і жодного сигналу немає, що він може цю лінію змінити", — говорить він.

Натомість експерт згадує план Ердогана вмовити Росію погодити пакетну угоду — зернову, за участі України, а також тристоронню: Катар-Туреччина-Росія. Остання передбачає транспортування 1 млн тонн російського зерна за заниженою ціною під фінансові гарантії Катару. Їх перероблятимуть на турецьких підприємствах і відправлятимуть до країн, що найбільше потребують, передусім в Африці.

"Остання вигідна для Туреччини. Вона як завжди отримує свій гешефт, але ні за що не відповідатиме. У відповідь Анкара пропонуватиме, аби Росія погодилась на повернення "зернової угоди". Це та пропозиція, яка на столі. Іншої я не бачу", — додає Семиволос.

Він говорить: Росія намагається побудувати поза Україною альтернативний шлях для російського зерна та вкраденого українського.

"Але пакетне голосування Москві не потрібно, як і взагалі українська "зернова угода". Тому Путін навряд на неї погодиться. Тема зерна для Москви завжди була політичною. Вона погодилась на українську "зернову угоду" у відповідь на звернення з 2022 року африканських країн до Росії щодо необхідності підтримки "зернового коридору", продовольчої безпеки. Росія неодноразова пропонувала країнам Африки зерно безкоштовно, зокрема на зустрічі з лідерами африканських країн у Москві. Тоді всі відмовилися. І зараз знову постало питання. Росія пропонує Туреччині стати рятівником африканських країн", — підсумовує Семиволос.

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Чи застосує Росія ядерну зброю? Путін намагається викликати нову хвилю паніки, - аналітики

четвер, 26 вересень 2024, 22:55

Росія навряд застосує ядерну зброю, а президент РФ Володимир Путін намагається викликати нову хвилю паніки у західних лідерів внесенням змін до ядерної доктрини. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), передають Патріоти У...