Готові кинути усе на війну: У Росії засекретили чверть усіх витрат на 2023 рік, - ЗМІ

У Російській Федерації уряд засекретив чверть усіх витрат на 2023 рік, ЗМІ вважають, що 6,5 трильйона рублів можуть піти на війну та анексію українських територій, передають Патріоти України.

Деталі: Журналісти "Медузи" вважають, що відповідь на питання, з яких ресурсів Москва планує фінансувати війну та утримувати анексовані українські території, може ховатися у закритій частині бюджетних видатків РФ на 2023 рік.

Уряд РФ 28 вересня вніс до Держдуми проєкт федерального бюджету на 2023 рік та на плановий період 2024-2025 років.

За підрахунками "Медузи", влада вирішила засекретити рекордний обсяг витрат. Йдеться про понад шість із половиною трильйони рублів.

Значна частина суми – витрати, пов'язані з військовими статтями: національною обороною та безпекою. Але точно не відомо, на що зарезервовано майже чверть запланованих наступного року витрат Росії.

Закриті витрати зростуть у 2023 році на понад 2,8 трильйона рублів.

Міністр фінансів РФ Антон Силуанов 3 жовтня підтвердив, що ресурси на відновлення окупованих Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей України вже закладено у бюджеті, оскільки Кремль називає їх територією РФ.

Раніше чиновник підтверджував, що уряд РФ не планує розкривати обсяг видатків на війну, яку в Москві лукаво називають "спеціальною військовою операцією".

Проте закрита частина витрат РФ, запланованих у проекті наступного року, безпрецедентно велика.

У сукупності, за розрахунками "Медузи" (з ними також збігаються розрахунки Bloomberg і видання "Ведомости"), у 2023 році на секретні та надсекретні статті видатків припаде 6,58 трильйона рублів, або 22,66% усіх видатків федерального бюджету.

Це на 2,8 трильйона рублів більше, ніж у бюджеті 2022 року, частка закритих видатків у якому склала менше 16%. Попереднього піку секретні витрати РФ сягали 2015 року (21%).

Поділ на відкриту та секретну частину є не в усіх розділах та підрозділах проєкту бюджету-2023: деякі повністю відкриті, як "Функціонування президента РФ", а деякі повністю засекречені, як "Ядерно-збройний комплекс".

У 2023 році різко зростуть закриті витрати на національну оборону та безпеку.

Закрита частина видатків на національну оборону в проєкті бюджету РФ на 2023 рік зросла на 1,36 трильйона рублів, а її частка до загальних витрат у цьому розділі збільшилася з 65% до 73%.

Такий стрибок стався, насамперед, через різке зростання закритих витрат за підрозділом "Інші питання в галузі національної оборони" – з 295,7 мільйона рублів у проекті 2022 року до 1,77 трильйона у 2023-му.

При цьому багато інших секретних статей витрат у розділі скоротилися навіть у номінальному вираженні (без урахування інфляції). Наприклад, закриті витрати на "Збройні сили РФ" скоротилися з 1,53 трильйона рублів у 2022 році до 1,42 трильйона у 2023-му.

Суттєво зросла і закрита частина витрат на національну безпеку та правоохоронну діяльність: з 1,18 трильйона рублів у 2022 році до 2,61 трильйона у 2023-му. Зростання відбулося насамперед через підрозділ "Інші питання у галузі національної безпеки та правоохоронної діяльності". У ньому розширено засекречену частину з 478,4 мільйонів рублів до 1,87 трильйона рублів.

Закриті витрати в інших підрозділах залишилися приблизно на попередньому рівні.

Витрати, закладені у проєкті бюджету РФ, ще можуть зрости чи скоротитися. Точну суму витрат за наступний рік росіяни зможуть дізнатися вже в 2024-му, коли ухвалять закон про виконання бюджету за 2023 рік.

Україна планує "рухатися вперед": У Байдена заявили, що ЗСУ готуються до нового контрнаступу

неділя, 5 травень 2024, 11:48

Україна планує розпочати новий контрнаступ на позиції російських загарбників у 2025 році, щоб утримати Кремль від отримання додаткових переваг цього року. Про це заявив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван, інформує Financial Tim...

"Ми повинні": Макрон закличе Цзіньпіна натиснути на Путіна, щоб закінчити війну в Україну

неділя, 5 травень 2024, 11:30

Під час візиту китайського лідера Сі Цзіньпіна до Франції, президент Еммануель Макрон звернеться з закликом до Пекіну посилити тиск на Москву, щоб вона припинила збройну агресію проти України, передають Патріоти України. Візит китайського лідера до Фра...