"Гра навколо саміту - свідчення нашої слабкості", - Портников

Ситуація навколо підготовки до саміту "нормандської зустрічі", виглядає дійсно безпрецедентною з дипломатичної точки зору.

Представники президентів Франції, України, федерального канцлера Німеччини підтверджують узгоджену дату зустрічі в Парижі. І тільки в Кремлі то заявляють, що ніякої точної дати поки що немає, то підтверджують, що саміт відбудеться, передають Патріоти України.

Ці слова помічника насправді нічого не означають. Зустріч дійсно може відбутися 9 грудня. Зустріч дійсно може відбутися до кінця року, а може і не відбутися взагалі. Це всього лише абсолютно точна констатація того факту, кому потрібна ця зустріч.

Вона потрібна Володимиру Зеленському, щоб продемонструвати своїм виборцям, що докладаються всі зусилля для досягнення миру. І вона потрібна Еммануелю Макрона заради підтвердження претензій на роль європейського лідера. Вона меншою мірою потрібна Ангелі Меркель - хоча канцлер і зацікавлена в тому, щоб «нормандський формат» привів до миру, вона прекрасно розуміє, що саміт в Парижі мир не наблизить.

А Володимиру Путіну ця зустріч не потрібна. Від слова "взагалі". Російський президент не зацікавлений у мирі з Україною. У стабілізації відносин із Заходом він зацікавлений - але не ціною відмови від українських земель. Та й взагалі ця стабілізація залежить не від результатів саміту в «нормандському форматі» і навіть не від припинення війни в Україні, а від результатів президентських виборів США і парламентських виборів у Німеччині. На відміну від Зеленського і Макрона, Путін вміє дивитися вперед - просто тому, що у нього ще дуже багато часу.

Тому російський президент «вичавлює» з самої підготовки до нормандського саміту стільки, скільки може. Підштовхує Зеленського до нових і нових поступок, розраховує на посилення конфронтації між главою держави і громадянським суспільством - незалежно від того, чи готовий сам Зеленський стати лідером українських колабораціоністів чи ні. Підштовхує Макрона до тиску на Зеленського. Домагається вигідних для «Газпрому» голосувань в бундестазі. Самою своєю поведінкою Путін немов би говорить - якщо вам потрібна ця зустріч, прогинайтеся. А я подивлюся, чи добре ви це робите.

А своїми останніми маневрами він взагалі поставив партнерів в ідіотську ситуацію. Але це - не свідчення його сили.

Це - свідчення нашої слабкості.

Джерело: Еспресо.ТV

Громадяни Словаччини, після відмови уряду Фіцо підтримати ініціативу Чехії, зібрали понад 2 млн євро на снаряди для України

субота, 20 квітень 2024, 8:05

Жителі Словаччини зібрали понад два мільйони євро на купівлю снарядів для України, після того, як влада країни відмовилася підтримати ініціативу Чехії зі збору коштів та пошуку боєприпасів для Києва. Суму зібрали менш ніж за дві доби. У кампанії, яка п...

"Путін буде вимушений відкривати другий фронт у Калінінграді, в Курській області, у Придністров’ї": У РДК анонсували нові рейди

субота, 20 квітень 2024, 7:56

Бійці Російського добровольчого корпусу (РДК) з позивними "Лакі", "Могила" та "Кардинал" пояснили, для чого здійснюють рейди на Білгородщину та анонсували "сюрприз" для країни-агресорки. Про це йдеться у відео на YouTube-каналі "Український Свідок", пе...