"Гуманітарних проблем теж дуже багато. Потрібно було посилити київську присутність невійськового характеру", - Марчук про розведення військ

Євген Марчук вважає, що у випадку відведення військ на Донбасі 70% проблем мають невійськовий характер.

Євген Марчук. Фото: Фейсбук.

Перед розведенням сил на Донбасі українській стороні слід було б провести навчання. Таку думку колишній представник України у тристоронній контактній групі, ексміністр оборони Євген Марчук висловив в інтерв'ю, яке було опубліковано 16 жовтня, передають Патріоти України.

За його словами, щоб відвести війська по всій лінії, "потрібно зробити кілька пробних розведень". "Крім суто військових, там є багато елементів гуманітарних. І на що спіймалася наша молода влада? Вони несвоєчасно обробили, які можуть бути категоричні несприйняття цього. І треба було дуже серйозно пояснювати все людям, а найголовніше, розуміти, що розведення – це третина військових проблем. А дві третини – це соціальні, гуманітарні та економічні", – сказав Марчук.

Він вважає, що Київ мав узяти на себе "додатковий клопіт" стосовно населених пунктів, поблизу яких відбувається розведення. "Що, не можна було провести кілька наших навчань щодо відведення? Так, є ризик, це війна. Партнер – диявол. Але це військові проблеми. А гуманітарних там дуже багато. Потрібно було посилити київську присутність невійськового характеру в цих населених пунктах. Не людьми, а якимись діями. Крамнички відкрити, перукарню, збільшити відділення поліції. Адже війська не виходять за Станицю Луганську або Золоте. Вони підходять досить близько. А люди це сприймають як тривогу, що займуть цю територію. А треба людям показати, що над територією будуть періодично висіти дрони, станції нічного бачення на вежах, які "бачать" не на кілометр, а на три", – вважає Марчук.

За його словами, розведення – "незворотна складова реалізації нормалізації". "Якщо нічого не робити і залишати все, як є, не проявляти жодних ініціатив, це наближає нас до точки неповернення. Відбувається природне заморожування і погіршення всього, що там є. Тому сама ініціатива повинна бути. Але, як я кажу, із калькулятором, сантиметром і експертами все повинно бути прораховано. І необхідно врахувати всі можливі диявольські ходи з того боку. І продемонструвати своїм громадянам: нічого не змінюється з точки зору безпеки, навпаки, Київ виділив додаткові заходи, відремонтували водопостачання, підвели газ тощо", – зазначив ексміністр оборони.

Він підкреслив, що "військові розведення здійснять, але 70% проблем – це проблема і турбота цивільної влади, київської та місцевої".

Джерело: Сегодня

Прямо у їхній "хатинці": Сирський показав, як ЗСУ знищили окупантів (відео)

четвер, 28 березень 2024, 13:41

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський показав нові моменти бойової роботи української армії: у центрі уваги епізод, як наші бійці епічно знищили росіян "у хатинці". Відповідний ролик генерал опублікував у своїх соціальних мережах, передають Патріоти...

"Нам поскаржилися на катування та жорстоке поводження": ООН перейнялася ставленням до полонених окупантів в Україні

четвер, 28 березень 2024, 12:27

Моніторингова місія ООН з прав людини активно перейнялася долею російських військових, які прийшли на чужу землю вбивати українців, та заявила: росіян нібито катують у транзитних місцях після їх евакуації з поля бою. Про це йдеться у звіті Управління в...