Як позбутися харчової молі на кухні: ТОП-5 простих, але ефективних кроків

Кожна господиня хоча б раз в житті зіштовхувалась з коричнево-сірими метеликами, які вилітали з шкафу на кухні. Це харчова міль. Її личинки і яйця можуть знаходитися в борошні або крупі, передають Патріоти України.

Як вивести харчову міль: розпізнаємо ворога в обличчя

Харчова міль — саме так називають деяких метеликів-огневок, які мають бежево-коричневий колір тільця і люблять селитися в магазинах, продовольчих складах та на кухні. Їх життєвий цикл короткий, тому самі метелики ніякої шкоди не несуть, а ось личинки харчової молі живуть до півтора тижнів та відрізняються особливою ненажерливістю.

Живучи між продуктами, личинки харчової молі не лише з'їдають їх. Там також залишаються шматочки їхнього тіла, екскременти, які є небезпечними для здоров'я людини. Тому тільки-но ви побачили у себе на кухні непримітного коричневого метелика, потрібно відразу думати, як вивести харчову міль і що з нею робити?

Що буде, якщо з'їсти личинку молі? Поїдаючи крупи, личинки харчової молі залишають після себе продукти життєдіяльності, трупи, фекалії, лушпиння, яйця і шкурки. Погодьтеся, не найкраща альтернатива вживати це в їжу. Як позбутися харчової молі на кухні? Вам потрібно всього 5 простих кроків.

Як позбутися харчової молі: геть заражені продукти

Харчова міль гніздиться в сухих та порошкоподібних продуктах (рис, борошно, гречка та інші крупи). Її личинки можуть прокусити пакувальну плівку і потрапити всередину навіть через найменшу щілину.

Якщо ви побачили хоча в одній з упаковок або ємностей яйця і личинки харчової молі, а самі метелики вилітають з шкафу на кухні, відразу викиньте все в сміттєвий мішок. Як позбутися харчової молі раз і назавжди? Викидайте не лише заражені крупи чи борошно, але й усі інші упаковки, що контактували з ними.

Як вивести харчову міль: помийте кухонні шафи

Це наступний крок, як позбутися харчової молі на кухні. Особливо ретельно очищайте куточки, адже личинки люблять ховатися саме там. Щоб добре помити поверхню всіх шкафів, використовуйте теплу воду з милом. Не забудьте пропилососити задню частину шафи, а також підлогу кухні.

Як позбутися харчової молі: не дайте їй потрапити в оселю повторно

Як позбутися харчової молі? Найлегше — не допустити, щоб вона потрапила в вашу кухню. Для цього варто запам’ятати кілька важливих правил:

  • харчові продукти не варто зберігати в поліетиленових пакетах, адже саме там виникає сприятливе середовище для їхнього розмноження;
  • краще використовувати скляні баночки з кришками, які щільно прилягають до стінок.

Як позбутися молі на кухні: морозильник — ваш кращий друг

Як позбутися харчової молі на кухні? Спробуйте поміщати всі продукти (крупи, борошно, рис), які ви купуєте, в морозильник на кілька днів. Личинки шкідника тоді точно загинуть.

Не забувайте про москітні сітки

На вікна потрібно обов’язково ставити москітні сітки, щоб знизити можливість потрапляння харчової молі до оселі.

Бонус: народні засоби від харчової молі

Як позбутися харчової молі на кухні? Є певні аромати, які не подобаються цьому шкіднику. Зокрема, оцет, гвоздика або цитрусові. А тому рекомендуємо вам кілька способів, які допоможуть відлякати харчову міль:

  • скляні ємності і кухонні шафи варто протерти розчином з води та оцту (1:1), також можете додати гвоздичного чи цитрусового масла;
  • нагрійте оцет і налийте його в тарілку, поставте її на поличку і зачекайте, поки рідина охолоне;
  • висушену гвоздику можна покласти на кухонних поличках, також можна використовувати шкірку з апельсинів чи інших цитрусових;
  • розігрійте висушену гвоздику, покладіть її до шкафу і зачекайте, щоб вона охолола;
  • не любить харчова міль також запаху деяких трав, наприклад, полину, лаванди чи розмарину;
  • можна покласти на кухонні полички також шматочки господарського мила, аромат якого відлякує шкідників;
  • якщо ви не знаєте, як позбутися харчової молі, то вам може допомогти навіть звичайний часник, якщо його покласти в банках разом з крупою.

Як позбутися харчової молі за допомогою лаврового листа

Звичайний лавровий лист чудово підходить, якщо ви хочете раз і назавжди позбутися харчової молі. Ця приправа пригнічує комаху своїм стійким запахом. При цьому можна використовувати як свіжий, так і засушений лавровий лист. Тому після обробки всіх поверхностей від харчової молі, не забудьте розложити на поличках мішечки з лавровим листом.

Як позбутися харчової молі за допомогою натуральної камфори

Камфорне ефірне масло і натуральна камфора — народні засоби від харчової молі, які показують чудові результати. Подібно до платяної молі ці комахи не переносять їхній запах і покидають насиджені місця, як тільки його відчують. Тому, якщо ви не знаєте, як позбутися харчової молі, протріть стінки кухонних шкафів камфорою.

Як позбутися харчової молі за допомогою ароматних трав

Досить ефективними у вирішенні проблеми, як позбутися харчової молі, можна назвати ароматні трави. А саме:

  • гвоздика;
  • лаванда;
  • пижмо;
  • герань;
  • розмарин;
  • ялиця;
  • базилік.Спробуйте розкласти висушені ароматні трави в місцях скупчення харчової молі, щоб позбутися зрілих особин вже за 5-7 днів. Такі ж результати дають ефірні масла цих трав.

Народні засоби від харчової молі, які точно не допоможуть

Деякі господині в роздумах, як позбутися харчової молі, часто використовують засоби, які не тільки не допоможуть, але також і нашкодять:

  • жуйки — навіть якщо ви візьмете ментолову жуйку, в ній все-рівно є цукор, який полюбляють личинки харчової молі, тому це буде скоріше подарунком для них;
  • інсектициди — на кухні їх використовувати небезпечно, адже вони можуть потрапити на продукти, а ще засоби борються лише з дорослими особинами;
  • борна кислота — можливо вона і зможе допомогти вивести харчову міль, але личинки будуть розносити її по крупам і продукти стануть небезпечними для здоров'я людини.

Якщо ви думаєте, як вивести харчову міль з кухні, пам'ятайте, що важливо боротися не лише з наслідками. Зрозумійте також, чому і як шкідник потрапив на вашу кухню. Не забувайте прибирати в оселі, не залишайте зайву вологу і обов'язково прибирайте фрукти в холодильник (тоді вони не будуть провокувати комаху).

"Нех*й шастать": Турецькій авіакомпанії заборонили літати до однієї з країн Європи через зв’язки з Росією

четвер, 28 березень 2024, 21:17

Фінське агентство транспорту та комунікацій Traficom заборонило польоти турецької авіакомпанії Southwind Airlines до Фінляндії через зв'язки з Росією. Про це повідомляє Avianews, передають Патріоти України. "Наша загальна оцінка показує, що значна част...

Цікавий нюанс: "Викривач корупціонерів" Бахматов виявився доларовим мільйонером

четвер, 28 березень 2024, 20:27

Викривач корупції, засновник Офісу трансформації Максим Бахматов виявився доларовим мільйонером. Про це свідчить декларація, подана ним у НАЗК, за 2022 рік, передають Патріоти України. Згідно з повідомленням НАЗК, у Бахматова зберігається готівкою 605 ...