Як радив колись Рейган: Алжир може стати рятівником Європи від газового шантажу Росії

Європа шукає нових постачальників газу, щоб позбавитися російської монополії. І рятівником ЄС може стати Алжир – північноафриканська держава. Про це пише S&P Global, передають Патріоти України.

Ще 1981 року на тлі холодної війни тодішній президент США Рональд Рейган застерігав Європу щодо Москви. Він зазначав, що залежність регіону від радянських енергоносіїв зростає і закликав шукати інші джерела газу. Радив він звернути увагу на Африку. Сьогодні через 41 рік ситуація повторюється. Москва нарощує агресивну політику, шантажуючи Євросоюз газом.

Зараз Європа за допомогою США шукає альтернативні джерела "блакитного палива", щоб не залежати від РФ. І головним претендентом є Алжир. Ця африканська країна на сьогодні знаходиться на третьому місці за обсягами постачання газу до ЄС (перші два займають РФ та Норвегія). У 2021 році вона через свої трубопроводи та термінал ЗПГ продала європейцям 34 млрд кубометрів "блакитного палива" - близько 8% від загального обсягу на ринку. І вона готова постачати більше.

Повністю замінити російський газ на європейському ринку Алжиру не вдасться - у 2021 році "Газпром" поставив європейцям близько 130 млрд кубів. За оцінками експертів, Алжир може продати ЄС додатково 7 млрд. кубометрів газу. Навіть такі скромні обсяги позитивно позначаться на ситуації на ринку, а також зменшать енергетичну залежність Європи від Росії.

Додаткове постачання газу до Європи може забезпечити і Норвегія. Експерти вважають, що країна має змогу наростити обсяги ще на 13 млрд кубів на рік. Варто зазначити, що наприкінці 2021 року Росія знову вдалася до газового шантажу Європи. Вона різко обмежила постачання в регіон "блакитного палива", чим посилила дефіцит та загострила енергетичну кризу. Біржові ціни на газ почали бити рекорди. Натомість Москва відкрито вимагала поступок своєму газопроводу “Північний потік - 2”. Особисто президент РФ Володимир Путін публічно заявляв, що ЄС отримає додаткові обсяги лише після сертифікації та запуску труб, що порушують європейське антимонопольне законодавство.

"До Великодня готувалися. Вікна мили": Безугла знову обурена роботою комітету, у соцмережі відреагували

п’ятниця, 3 травень 2024, 23:54

“За весь тиждень Комітет ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки не провів жодного засідання, жодного заходу, жодної міжнародної зустрічі, жодного спільного виїзду. Жодної активності не було. Тільки тиша і пусті коридори. Що це?” – напис...

До парламенту Канади внесли законопроєкт про прискорення військової допомоги Україні

п’ятниця, 3 травень 2024, 23:31

У Канаді планують на законодавчому рівні спростити процес передачі Україні військової допомоги для боротьби із російським повномасштабним вторгненням. У нижній палаті парламенту країни зареєстрували відповідний законопроєкт. Ініціатором документа став ...