"Заводимо туди групи і беремо під контроль": Генерал розповів, як насправді треба проводити розведення сил на Донбасі

У 2014 році була створена міжнародна група контролю за виконанням Мінських угод щодо врегулювання на Донбасі, експерти рекомендують взяти цей досвід на озброєння, щоб проконтролювати нинішнє розведення сил. Про це заявив колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ, генерал-лейтенант Юрій Думанський, передають Патріоти України.

Він зазначив, що російські представники також входили до складу контрольної групи, і всі спостерігачі працювали в одному штабі. Підсумком роботи цієї групи повинна була стати деокупація окремих районів на Донбасі і ліквідація незаконних формувань.

"Важливо, яким чином реалізовувати план. У 2014 році була створена спільна група контролю за виконанням Мінська-1. Ця група складалася з військових і працювала в зоні конфлікту. Очолював цю групу я, як заступник начальника антитерористичної операції в той час. До групи входили представники РФ, адже на основі Мінська-1 Росія взяла відповідальність за врегулювання конфлікту. Вона прислала 75 офіцерів під керівництвом генерал-полковника Ленцова. Ми створили спільний робочий штаб. У цей штаб зайшла група ОБСЄ, ми розробили дорожню карту виконання Мінська-1. Ми розділили територію ДНР, ЛНР на 48 районів, ми заводимо туди групи і беремо під контроль незаконні збройні формування", - заявив Думанський.

Генерал уточнив процедуру діяльності групи, яка була здатна повністю звільнити Донбас, якби на те була воля РФ і їхні спостерігачі працювали б за узгодженим планом.

"Є штаб якогось незаконного збройного формування Козіцина або Безлера (колишні ватажки бойовиків). Ми завели туди групи офіцерів, починаємо відводити техніку в певний район під контролем ОБСЄ. Доповідали в штаб. Виїжджали з ОБСЄ і перевіряли, хто що зробив. Якщо був опір бойовиків, Росія починала тиснути, ми починали давити і процес рухався. А зараз ми не знаємо: відведуть озброєння чи ні. Ми віримо тим, хто з нами воює", - додав він.

Він зазначив, що створений раніше механізм контролю з боку Спільного центру контролю і координації на Донбасі, був "зламаний", коли Росія відкликала звідти своїх офіцерів. За словами генерала, в разі невиконання домовленостей про відвід військ, керівництво України повинно бути готове сісти за стіл з Росією і вирішити, як врегулювати діючий конфлікт. Однак, при цьому, будь-які кроки в рамках компромісу, який може нашкодити Україні, повинні бути узгоджені з громадянами.

Джерело: Апостроф

Три "Урали" важкопоранених окупантів вивезли в бік Новоазовська: Спливли деталі "бавовни" в Маріуполі

вівторок, 23 квітень 2024, 10:59

Радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко повідомив, що ввечері в понеділок, 22 квітня, у лівобережному районі міста Сили оборони завдали удару по великому розташуванню окупантів. Про це він розповів в етері "Еспресо", передають Патріоти Украї...

"Бамблять" своїх: Російська авіація скинула ракету X59 на Бєлгородську область

вівторок, 23 квітень 2024, 10:53

У Бєлгородській області Росії біля села Красне в полі виявили ракету X59, передають Патріоти України з посиланням на ASTRA. Деталі: За інформацією російських журналістів, ракета "нештатно" зійшла за 92 км від кордону з Україною. Її знайшли 19 квітня....