"Якщо на позиції має бути п'ять-шість осіб, то в нас буде двоє-троє": ЗСУ на Донеччині не вистачає людей і снарядів, в окопи направляють кухарів

Українські Сили оборони на Донеччині продовжують піддаватися посиленим атакам з боку російських військ, незважаючи на вторгнення України на територію Росії. Курська операція України вперше за майже рік дала Києву тактичну ініціативу, однак для її проведення Україні довелося перекинути війська і зброю зі своїх і без того напружених ділянок фронту. Про це пише The Wall Street Journal, передають Патріоти України.

Військові на сході розповідають WSJ, що ситуація стає дедалі важчою протягом усього літа, і немає жодних ознак того, що російські війська послаблюють свої позиції з моменту початку вторгнення під Курськ. Крім того, вони, як і раніше, відчувають гостру нестачу артилерійських боєприпасів: у деяких районах Росія має перевагу в артилерійському обстрілі 10 до 1.

"Якщо на позиції має бути п'ять-шість осіб, то в нас буде двоє-троє", – каже один із військових. За його словами, людей не вистачає настільки, що в окопи направляють кухарів, механіків та інший тиловий персонал. "Це питання часу, коли ворог знайде слабке місце", – зазначає він.

Командир 21-го батальйону з позивним Кучер сказав, що коли його бійці прибули в район Красногорівки навесні, у них було приблизно стільки ж людей, скільки в росіян. Зараз, за його словами, перевага в живій силі у росіян становить приблизно п'ять до одного. Тільки близько 20 % втрат його батальйону замінюються новобранцями.

За словами Кучера, зараз солдати змушені довше затримуватися в окопах, тому що на зміну їм не приходять свіжі бійці.

"Кілька місяців тому він відправив одного зі своїх командирів взводу, якого звуть Жак, на тиждень замінити в окопі виснаженого солдата. Жак повернувся наприкінці липня, провівши там 50 днів. Три спроби ротації військ довелося припинити, коли почалися російські атаки. Інший солдат провів у тому ж окопі 105 днів і зараз перебуває в госпіталі на лікуванні", – пише WSJ.

Брак боєприпасів

Також військові скаржаться на брак боєприпасів. "У нас є наказ стріляти тільки по стаціонарних цілях", – каже один із військових, які працюють під Покровськом. – Нам доводиться чекати, поки танк зупиниться, перш ніж ми зможемо його підбити".

За словами бійця, його підрозділ покладається на дрони з вибухівкою, щоб заповнити брак артилерії. Але ефективність безпілотників знижується, оскільки російські війська стали активніше використовувати електронні глушилки. Тепер тільки близько половини безпілотників досягають своїх цілей.

"У росіян усього більше, ніж у нас, – більше людей, більше зброї, більше снарядів, більше боєприпасів, – каже він. – У підсумку це змушує нас відступити".

Водночас військовослужбовці на сході країни кажуть, що їм подобається дивитися відеоролики про те, як Україна б'є по російських колонах у Курській області, але вони поки що не впевнені, що відправка українських військ до Росії окупиться. "Нам би не завадила тисяча осіб", – підсумував комбат Кучер.

Заради "стратегічного співробітництва": Путін прибув до Азербайджану з візитом

неділя, 18 серпень 2024, 21:58

Російський диктатор Володимир Путін вперше з початку повномасштабного вторгнення прибув із візитом до Азербайджану. Про це повідомляє служба ВВС Азербайджану, передають Патріоти України. Зазначається, що Путін перебуватиме в Азербайджані два дні - 18 т...

Українські військові скинули російський прапор у ще одному селі Курської області (відео)

неділя, 18 серпень 2024, 21:15

В неділю, 18 серпня 2024 року, морські піхотинці ЗСУ виклали відео з села Опанасівка Кореневського району Курської області Росії. Відповідний півхвилинний запис оприлюднено на офіційній сторінці у фейсбуці 36 окремої бригади морської піхоти імені контр...