"Якщо почнеться повномасштабна війна України з Росією, європейці не прийдуть на допомогу", - український історик зі США

Україна рухається на Захід, бо в умовах сусідства з Росією це єдино можливий шлях. Отримати членство Євросоюзу буде непросто, але це вже вирішене питання. Щоб увійти до складу ЄС, Україна має стати багатою і самодостатньою. Про це в інтерв'ю розповів американський історик українського походження Олександр Мотиль, передають Патріоти України.

"В України є вибір лише між Заходом і Сходом. Останнє – це Росія, – каже він. – Якщо вона прийме до себе Україну – це втрата державності та національної ідентичності. Бути колонією країни, яка за рівнем розвитку відповідає африканським і водночас має ядерну зброю, – подвійний жах. Залишається єдиний напрямок – на Захід".

Треба якнайшвидше включитися в їхні структури і стати частиною Заходу. Це не виключає економічних зв'язків з Китаєм і з Бразилією. Але на першому місці – Європейський Союз. Україні буде нелегко стати його членом. Але вона рухається в тому напрямку. Членство в ЄС – питання часу, вважає історик.

Проблема Євросоюзу в тому, що він занадто швидко розширювався. На початку 2000-х прийняв близько десяти країн за кілька років. Забагато. Тепер живе із наслідками цієї проблеми, що викликає невдоволення західних європейців, зазначає Мотиль.

"30 років тому, після закінчення "холодної війни", вважалося, що Штати відступили, і тепер саме Європа буде світовим лідером. Однак у ЄС повно різних проблем. Приймати зараз до себе настільки велику країну, та ще бідну і корумповану, просто нереально. Україна має змінитися, стати багатшою і більш привабливою. Власне, незалежно від того, коли вона стане членом ЄС, Україні треба стати сильною, заможною, демократичною. Тоді вона була б для Європи не проблемою, а принадою", – наголошує він.

Питання ж Північноатлантичного альянсу складніше через те, що в нього немає армії, зазначає історик. "Військові сили НАТО складаються з армій окремих членів. Їхніх стан, особливо Німеччини, – жалюгідний. Якби росіяни напали на Польщу, Альянс не зміг би відповісти. Він неспроможний мобілізувати свої війська. Якщо почнеться повномасштабна війна України з Росією, європейці не прийдуть на допомогу, навіть якщо дуже захочуть", – каже він.

У статуті НАТО прописано, що напад на одну країну вважається атакою на весь Альянс. Але водночас там сказано, що в разі нападу кожна країна може відреагувати так, як вважатиме за потрібне. Тобто ніхто не зобов'язаний надавати військову допомогу.

"Але це не означає, що Україна не повинна прямувати в НАТО. Їй необхідно реформувати армію, наблизити її до натівських стандартів", – наголошує Мотиль.

Джерело: Gazeta.ua

Свої люди? Заступник Резнікова, який погодив купівлю “яєць по 17”, отримав посаду в МЗС

вівторок, 14 травень 2024, 9:57

Колишнього заступника міністра оборони з питань фінансів та внутрішнього аудиту Ростислава Замлинського призначили послом з особливих доручень Міністерства закордонних справ., пише Центр протидії корупції. Деталі: В Центрі проаналізували декларації пос...

"Тепер тисячі жителів тікають": Битва за Вовчанськ може стати першим великим боєм нового наступу РФ, - Forbes

вівторок, 14 травень 2024, 9:55

На місто наступає до п'яти батальйонів російської армії. Як пише Forbes, битва за Вовчанськ у Харківській області може стати однією з перших великих битв нового наступу Росії на півночі. Підрозділи кількох бригад ЗСУ, зокрема 59-ї мотострілецької брига...