Є чим зустріти російську навалу: Артилеристи ЗСУ вперше провели стрільби закупленими в Чехії снарядами для МТ-12 "Рапіра" (фото, відео)

Пвісля вибухів на складах ЗСУ протягом 2014-16 років відчувався дефіцит боєприпасів до цієї грізної зброї

Попри недавні скандальні звинувачення щодо "некондиційність" цих пострілів, тести пройшли штатно

Артилеристи 30 ОМБр провели тестові стрільби придбаними Міноборони України в чеської компанії Czech Defense Systems a.s. 100-мм пострілами УОФ12, зазначають Патріоти України.

Повідомляється, що загалом, під час "апробовування боєм" на Рівенському полігоні було здійснено 16 пострілів у різних режимах роботи підривника на уповільнення й фугасну дію. Кожен з імпортованих пострілів спрацював штатно.

За випробуваннями уважно стежили представники групи Центру контролю якості боєприпасів Командування Сил логістики ЗСУ, які провели візуальний огляд УОФ12 та заміряли початкову, мінімальну, середню та максимальну швидкість під час стрільб.

Військові заміряли початкову, мінімальну, середню та максимальну швидкість під час стрільб чеськими снарядами з МТ-12 "Рапіра"

За результатами перевірки військові дійшли до висновку, що придбані в Чехії снаряди УОФ12 відповідають заявленим технічним характеристикам.

Нагадаємо, про цю закупівлю стало відомо після звинувачень зроблених народним депутатом Михайлом Бондарем, котрий повідомив про "вчинення кримінального правопорушення" Генпрокурору України.

Було здійснено 16 пострілів імпортованими УОФ12

За версією нардепа, закуплені Міноборони торік в Чехії 5000 пострілів УОФ12 були виготовлені в СРСР ще у 1986-1988 роках й раніше списані міноборони Болгарії. Окрім підозри щодо кондиційності снарядів, Михайло Бондар також стверджував, що вони закуплені за набагато вищою ціною – вартість цих снарядів склала 760 євро за одиницю, тоді як начебто аналогічні відремонтовані постріли коштують на ринку ЄС від 295 до 470 євро за одиницю.

Представники Центру контролю якості боєприпасів Командування Сил логістики ЗСУ перед стрільбами провели візуальний огляд УОФ12

Своєю чергою, в Міноборони відкинули звинувачення й назвали ці дії "інсинуацією, політиканством та несумлінною конкурентною боротьбою".

Як пояснили представники оборонного відомства, УОФ12 були закуплені за укладеним державним контрактом відповідно до потреб Збройних Сил України, через значний дефіцит у яких виник через пожежі на арсеналах озброєння.

Протитанкова гармата МТ-12 "Рапіра" та її розрахунок під час тестів

У 2020 році ці боєприпаси пройшли ремонт із розбором всіх елементів, заміною пороху, пороховмісних складових та укомплектовані підривачами 2019-2020 років виготовлення, а їх ресурс зберігання складає не менше ніж 10 років при фінансовій гарантії не менше ніж 24 місяці

Всі снаряди на випробуваннях відпрацювали штатно

Постачальником було підтверджено визначені гарантійні строки служби, зберігання та технічні характеристики, що відповідають новій продукції й категорії.

Щодо ціни, то було пояснено, що була проведена відповідна тендерна процедура, у якій взяли участь дві компанії. Czech Defense Systems a.s. запропонувала відремонтовані боєприпаси, а інша компанія нові, за ціною на 30 % більшою. Обрали більш економний варіант.

Закуплені у Czech Defense Systems a.s. 100-мм постріли УОФ12 під час стрільб на полігоні

"У разі виявлення будь-яких відхилень від технічних умов цих боєприпасів вони будуть повернуті постачальникові. Їхній постачальник дуже відома компанія України, яка дорожить своєю репутацією. Вони теж зацікавлені в тому, щоб ця продукція була якісною. А всі спекуляції, інсинуації навколо цього питання націлені на підрив довіри до Міністерства оборони", — наголосив заступник Міністра оборони Олександр Миронюк, відповідаючи на питання щодо закуплених 100-мм снарядів під час онлайн конференції "Про стан реалізації ДОЗ-2021 та перспективи переозброєння української армії новими зразками озброєння", яка пройшла 16 квітня ц.р.

"Головна помилка Зеленського, те що він залишив демократію", - "слуга народу" Богуцька вимагає закрити українцям рота

п’ятниця, 26 квітень 2024, 2:35

"Знаєте, про що я насправді шкодую? Про те, що з прийняттям Воєнного стану не було введено воєнну цензуру. Володимир Зеленський (чи справді, чи з подачі європейських партнерів) залишив демократію під час війни. Це була помилка!!!" - написала Богуцька. ...

Вибори недійсні. Х*ло - узурпатор: Європарламент не визнав легітимність Путіна

п’ятниця, 26 квітень 2024, 1:45

Країни-члени Євросоюзу та міжнародна спільнота не повинні визнавати результати "виборів" 15-17 березня у Росії, за результатами яких "переможцем" оголосили Володимира Путіна. Відповідну резолюцію прийняв Європарламент у четвер, 25 квітня. Документ підт...