"Є важлива причина": Хара пояснив, у чому інтерес Китаю в мирних переговорах між Україною і Росією

Китай дбає виключно про власні інтереси у мирних переговорах між Україною та Росією, тому фактично виключив питання територіальної цілісності України з останніх "мирних" ініціатив. Головною метою КНР є усунення Сполучених Штатів із позиції світового лідера, щоб зайняти це місце самостійно, передають Патріоти України.

Через посередництво між Росією та Україною Китай прагне заручитися підтримкою країн, які займають нейтральну позицію щодо війни. Про це в ексклюзивному інтерв'ю OBOZ.UA розповів Олександр Хара, експерт з питань зовнішньої та безпекової політики Центру оборонних стратегій.

"Китай, нагадаю, має 13 трильйонів доларів зовнішнього боргу та великі проблеми у своїй економіці, тобто є певна нестабільність. Не в першу чергу це відбувається через віддалення західних економік від китайської, бо Захід прагне убезпечити себе. І, власне, тому китайці хочуть такими мирними ініціативами покращити своє зовнішньополітичне становище", – розповів експерт.

За його словами, Китай продовжить підтримувати Росію, оскільки їхні національні інтереси збігаються. Зокрема, це зменшення впливу Заходу, посилення власного політичного та військового потенціалу, а також вирішення проблем в Індо-Тихоокеанському регіоні.

"Лідер КНР Сі Цзіньпін поставив завдання своїм військовим до 2027 року бути спроможними виконати будь-яке завдання, а китайською мовою це означає захоплення Тайваню. Власне, тут Росія є інструментом для Китаю. Поки вона воює з Україною, а Захід допомагає її стримувати, це означає, що ресурси й увага Сполучених Штатів і європейців зосереджені тут, в Європі.

І це, до речі, та причина, через яку певна частина з табору Трампа каже, що нехай європейці допомагають Україні впоратися з Росією, а ми маємо зосередитися на азійському регіоні, бо Китай нарощує свої м'язи", – розповів Олександр Хара.

Вас може зацікавити:За кілька хвилин знищено десяток російських солдатів: ЗСУ влаштували успішну засідку на Курщині. Відео

Вас може зацікавити:"Влучили з дистанції майже 1800 км": Зеленський відзначив ГУР і дві бригади ДШВ. Відео

На думку експерта, оскільки стратегічні інтереси КНР і РФ збігаються, Китай навряд чи дозволить Росії програти в цій війні й намагається їй допомогти. Однак загроза вторинних санкцій, зменшення інвестицій у Китай і обмеження доступу до західних технологій стримують Пекін від відкритої підтримки Росії озброєнням і технікою.

Наразі Китай допомагає економічно, купуючи російські енергоресурси за низькими цінами й постачаючи товари подвійного призначення, але робить це обережно, щоб уникнути жорсткої реакції з боку західних країн.

Заради "стратегічного співробітництва": Путін прибув до Азербайджану з візитом

неділя, 18 серпень 2024, 21:58

Російський диктатор Володимир Путін вперше з початку повномасштабного вторгнення прибув із візитом до Азербайджану. Про це повідомляє служба ВВС Азербайджану, передають Патріоти України. Зазначається, що Путін перебуватиме в Азербайджані два дні - 18 т...

Українські військові скинули російський прапор у ще одному селі Курської області (відео)

неділя, 18 серпень 2024, 21:15

В неділю, 18 серпня 2024 року, морські піхотинці ЗСУ виклали відео з села Опанасівка Кореневського району Курської області Росії. Відповідний півхвилинний запис оприлюднено на офіційній сторінці у фейсбуці 36 окремої бригади морської піхоти імені контр...