Індія створила конкурента для "Нептуна": Чим має відповісти Україна, щоб перспективна розробка мала комерційний успіх у світі

Наземна пускова установка ПКР BrahMos, фото з відкритих джерел

Воєнно-політичне керівництво України має продемонструвати, що для нього "Нептун" - не просто вітчизняна "чудо-зброя", а засіб захисту геополітичних інтересів. Ну і звісно – не шкодувати ресурсів на подальший розвиток проекту "Нептун", цитують Патріоти України експерта з озброєнь Івана Киричевського.

У світі з’явився новий експортер протикорабельних ракет – Індія, котра 12 січня 2022 року уклала з Філіппінами контракт вартістю 375 мільйонів доларів на поставку двох батарей надзвукових крилатих ПКР BrahMos.

Тут слід окремо відзначити, що перші повідомлення про можливий продаж індійських BrahMos Філіппінам з’явились ще у березні 2021 року, і так виходить, що мінімум 9 місяців пішло лише на залагодження усіх формальностей за цим контрактом.

Індійська ПКР BrahMos – копія російської ракети П-800, що входить до складу протикорабельного комплексу "Бастион", котрий зокрема на озброєнні Чорноморського флоту РФ в окупованому Криму. І на перший погляд може видаватись, що порівнювати наш "Нептун" та індійську копію російської П-800 – некоректно.

Але з іншої сторони, Індія уже "цілиться" продати свій протикорабельний комплекс BrahMos В’єтнаму, що недавно "засвітив" власну версію "Нептуна". І навіть – Індонезії, із якою ДККБ "Луч" має Меморандум про співпрацю, який зокрема передбачає поставку комплексу "Нептун". І якщо міркувати з такого ракурсу, то індійський BrahMos – цілком собі конкурент нашому "Нептуну".

Протикорабельна ракета VCM-01, яка використовується у в'єтнамській "копії" комплексу "Нептун", ілюстративне фото з відкритих джерел
За деякими даними, батарея індійського комплексу BrahMos складається із двох машин по три пускові установки кожна, дві машини із РЛС виробництва датської компанії Terma та рухомий командний пункт. Усього – п’ять машин та лише максимум шість ПКР в одному залпі батареї, проти 24 ПКР в максимальному залпі "Нептуна".

Але Індія пропонує покупцям BrahMos "бонусом" також комплект в одну мобільну РЛС та дві машини для розміщення ПЗРК, і покращення живучості комплексу за рахунок штатної "імпровізованої" ППО – на жаль, це та опція, якої в "Нептуна" поки що нема.

За деякими даними, саме так виглядатиме машина з ПУ комплексу BrahMos в "експортному" виконанні, фото з відкритих джерел
За деякими даними, саме так виглядатиме машина з ПУ комплексу BrahMos в "експортному" виконанні, фото з відкритих джерел

Крім того, крилата ракета BrahMos може уражати кораблі тоннажністю аж до 10 тисяч тонн. І це, схоже, в буквальному сенсі "підкупає" ймовірних покупців BrahMos, яким потрібна протикорабельна зброя саме для протистояння Китаю, флот якого має в своєму складі кораблі типів "есмінець", "крейсер", "універсальний десантний корабель" та навіть "авіаносець".

За деякими даними, Філіппіни планують купити в Індії аж п’ять батарей протикорабельного комплексу BrahMos, котрі за рахунок вдалого розміщення мають "перекривати" усе західне побережжя країни, якому загрожує Китай.

Філіппіни хочуть за допомогою ПКР BrahMos "перекрити" усе західне побережжя, якому загрожують ВМС Китаю, зображення з відкритих джерел

Індія може "звабити" потенційних покупців BrahMos також тим, що уже розгорнула "веєр" перспективних проектів на базі цієї крилатої ПКР. Наприклад – проект крилатої ракети Brahmos-ER, дальність стрільби якої збільшена від 290 кілометрів до 450 кілометрів.

Або ж – проект крилатої ПКР авіаційного базування BrahMos-NG, адаптованої для використання з літаків МиГ-29К, HAL Tejas або Dassault Rafale. Ну і мабуть найцікавіше – проект гіперзвукової ракети BrahMos-II, що повинна мати швидкість польоту в 8 Мах та дальність стрільби до 600 кілометрів.

Що на цьому фоні має робити Україна, щоб не втратити перспективні експортні ринки для "Нептуна"? На перший погляд, відповідь очевидна – влада України має дати грошей, аби ДККБ "Луч" як розробник змогло зробити "Нептун" універсальнішим.

Тим більш, як писав Defense Express, розробка всіх елементів "Нептуна" коштувала Україні лише 40 мільйонів доларів, а ДККБ "Луч" готове адаптувати "Нептун" для стрільби по наземним цілям, за умови відповідного замовлення та фінансування.

Але тут є і складніша опція – воєнно-політичне керівництво України має продемонструвати, що для нього "Нептун" - не просто вітчизняна "чудо-зброя", а цілком конкретний засіб захисту геополітичних інтересів нашої держави. За прикладами тут далеко ходити не потрібно.

Для тої ж Індії експорт ПКР BrahMos – один із засобів геополітичного стримування Китаю. Або ж Польща, яка використовує свої протикорабельні комплекси NSM не лише для захисту власного побережжя, але й також – щоб епізодично прикрити побережжя країн Балтії та Румунії, яких вважає своїми "природними союзниками".

Путін намагається спіймати момент: Російська армія повільно просувається на Донбасі, - британська розвідка

вівторок, 23 квітень 2024, 16:22

Російська армія продовжує захоплювати населені пункти на Донбасі. Темпи наступу повільно, але поступово зростають, передають Патріоти України з посиланням на Міністерство оборони Великобританії Twitter. Як зазначається у зведенні, 22 квітня військове ...

"Ціль знищено": Олещук показав влучну роботу зенітників по ворожих "Шахедах"

вівторок, 23 квітень 2024, 15:52

Командувач Повітряних сил Микола Олещук подякував зенітникам Одеської бригади за ефективне знищення дронів-камікадзе противника в ніч на 23 квітня, передають Патріоти України. Пряма мова: "Дякую воїнам зенітної ракетної Одеської бригади, які у ніч на 2...