"Існує рішення Бухарестського саміту": Україна може вступити до НАТО без виконання Плану дій щодо членства, - Офіс президента

Заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква зазначив, що Україна може вступити до НАТО без виконання Плану дій щодо членства. Про це він повідомив в ефірі інформаційного телемарафону, відповідаючи на запитання про те, чи можна інтерпретувати сьогоднішню заяву дев’ятьох президентів країн Центральної і Східної Європи як підтримку членства України в НАТО, та чому вони в цій заяві посилаються на саміт Альянсу у Бухаресті 2008 року, а не на заявку про вступу до НАТО, яку Україна подала кілька днів тому, передають Патріоти України.

За словами Жовкви, заяву президентів 9 країн Центральної і Східної Європи слід інтерпретувати як підтримку членства України у НАТО. "Все просто. Дійсно, існує рішення Бухарестського саміту, яке нікуди не зникало, де написано, що Україна стане членом НАТО. Там немає слова "колись". Там написано – Україна стане членом НАТО, першим етапом чи одним з етапів має бути надання їй Плану дій щодо членства. Заява 2008 року. Скільки років минуло з того часу, ми всі з вами бачимо, і наскільки обстановка, особливо з початку відкритої агресії Росії проти України, змінилася, ми також бачимо", - зауважив Жовква.

Він додав, що всі рішення самітів НАТО щодо членства України дійсні. "До речі, заява Бухарестського саміту була підтверджена на Мадридському саміті (2022 року), коли у новій Стратегічній концепції НАТО на наступні 10 років було продубльовано відповідне положення, що Україна стане членом НАТО. Рішення щодо членства тієї чи іншої країни в НАТО, наприклад, як зараз відбувається з Фінляндією та Швецією, приймаються на самітах. Тому всі рішення самітів НАТО щодо членства України - вони можливі, і про них забувати не можна і не треба", – акцентував Жовква.

Заступник керівника Офісу президента зауважив, що Україна може оминути етап виконання Плану дій щодо членства в Альянсі. "Безумовно, на сьогодні ми бачимо, що дві країни - Швеція і Фінляндія - рухаються до НАТО без інструменту – Плану дій щодо членства. Україна уважно стежить за цим процесом і побачила, що насправді, коли говорилося про те, що не можна без ПДЧ, виявилося що можна. Україна враховує ці реалії, Україна враховувала ті реалії, подаючи заявку в п'ятницю… Україна також не проти йти тим шляхом", – сказав Жовква.

Він констатував, що заява 9 президентів держав Центральної і Східної Європи датована сьогоднішнім числом - 2 жовтня, заявка України подана 30 вересня. "Безумовно, це реакція лідерів 9 країн на заявку України щодо вступу до НАТО, дуже приємно що така реакція дуже швидка", - підкреслив Жовква.

Третя штурмова бригада ЗСУ заявила про прорив обороги противника під Авдіївкою не зважаючи на шалений опір окупантів

четвер, 28 березень 2024, 23:15

Третя окрема штурмова бригада зявила про прорив в Орлівку й інтенсивний бій у залишках селища. "Штурмова група прорвалася на вулиці селища та розпочала інтенсивний бій впритул до будинку, у якому засів противник. Ворог відстрілювався гранатами, випуска...

"Майже повністю складається з іноземних елементів": Експерт "розібрав" російську ракету "Циркон"

четвер, 28 березень 2024, 22:46

Україні потрібна система THAAD, котра здатназбивати балістичні ракети на висоті понад 100 км над землею. Про це заявив авіаексперт Анатолій Храпчинський, пише Espreso, передають Патріоти України. «Маємо більш великий фрагмент російської ракети „Циркон“...