Катастрофа з боєприпасами: The Daily Telegraph оцінює, чи готовий Захід збільшити витрати на виробництво зброї

Країни Західної Європи не готові збільшувати витрати на військове виробництво, уряди воліють продовжувати витрачати кошти державного бюджету на соціальні програми. В умовах збільшення військової потуги Росії, яка уже 6% ВВП витрачає на потреби війни, така ситуація створює загрозу для безпеки європейських країн. Про це йдеться в аналітичній публікації британського видання The Daily Telegraph, передають Патріоти України.

“У Великій Британії багато говорять про необхідність підвищити витрати на оборону, можливо, до 2,5 або навіть 3% ВВП. Але під час холодної війни це було 4-5%... Навіть в Естонії, на самій “губі ведмедя” [тобто кордоні з Росією], витрати на оборону досягнуть лише 3% цього року”, - пише аналітик.

За його словами, підвищення витрат на військові потреби до скромних 3% могло б подвоїти оборонний бюджет. Автор наголошує, що для пенсіонерів, інвалідів, безробітних і хворих у країнах Заходу краще мати 97 відсотків того, що вони мають зараз, ніж отримати руїну після завоювання ворожою державою.

“У демократіях Західної Європи ми – прямо кажучи – настільки залежні від наших роздутих державних витрат на загальний добробут, що можемо знайти лише копійки на оборону”, - йдеться у статті.

Яка ситуація з боєприпасами

Мільйони снарядів, які вже використала Україна у протистоянні російській агресії, здебільшого були взяті із наявних запасів, а не з нового виробництва. Це були запаси не лише США, але й кількох інших країн з усього світу.

"Україні потрібно 10 тисяч снарядів [таку кількість використовує Росія] на день, щоб стримати окупантів. У випадку зі снарядами проблема не в грошах, а у відсутності виробничих потужностей", – йдеться у статті.

Однак, донедавна навіть могутній військово-промисловий комплекс США був здатен виробляти лише 28 тисяч снарядів калібру 155 мм на місяць, до кінця цього року ця цифра збільшиться до 70-80 тисяч снарядів на місяць.

У країнах Західної Європи теж намагаються розгорнути додаткове виробництво боєприпасів, але темпи є надто повільними. Одна з причин полягає в тому, що західні армії не планують вести війни подібного типу.

У цьому контексті згадується війна західної коаліції проти диктатора Саддама Хусейна в Іраку, в якій було використано всього лише 9 000 снарядів калібру 155-мм за всю кампанію.

"Як показує ситуація зі 155-мм снарядами, починати готуватися вже пізно, коли війна почалася. Нам потрібно набратися твердості й перестати вважати, що завданням уряду є надання нам соціальної допомоги та хороших добре оплачуваних робочих місць. Обов’язок уряду - це, перш за все, піклуватися про оборону нації", – йдеться у публікації.

Найближчі півтора місяця - особливо небезпечні: Комбат виступив з попередженням для мешканців Харкова

четвер, 16 травень 2024, 11:36

Максимальне загострення на фронті, зокрема в Харківській області, триватиме близько півтора місяця, коли росіяни матимуть "вікно можливостей", поки до України йтиме необхідна допомога від США. Таку думку висловив командир батальйону ударних безпілотних...

"На жаль, ми це побачимо": Гетьман пояснив, чи зміниться тактика армії РФ із новим міністром оборони

четвер, 16 травень 2024, 11:28

Російська воєнна загроза все більш очевидна для всього світу. Диктатор Володимир Путін хоче мобілізувати економіку країни на ведення довготривалої війни. Про це свідчать останні кадрові ротації, як-от відставка міністра оборони РФ Сергія Шойгу та призн...