Керченському мосту, логістичним вузлам та базі в Севастополі хана? США дозволили Україні застосовувати далекобійні ATACMS по Криму, - The New York Times

Україна вже отримала версію балістичні ракети ATACMS із дальністю до 300 кілометрів, стверджують джерела.

США дозволили Україні бити по об'єктах у Криму далекобійними балістичними ракетами ATACMS. Про це напередодні повідомила газета The New York Times з посиланням на високопоставлених представників Пентагону.

В американському військовому відомстві назвали Крим центром російських військово-повітряних і наземних сил, "де досі Росія мала відносно безпечний притулок". Тому метою ударів за допомогою систем ATACMS стане "більший тиск на Крим", зазначив представник Пентагону.

Крім цього, ATACMS можуть використовуватися для завдання ударів у тилу російської армії в інших окупованих регіонах України. У цьому випадку ціллю ракет будуть вузли постачання Росії на південному сході країни, пояснили в Пентагоні.

За даними газети, Україна отримала версію ATACMS із дальністю до 300 кілометрів. Точне число переданих ракет і цій публікації не розкривається. Восени минулого року США відправляли Києву ракети цієї системи з дальністю 165 кілометрів.

Однак напередодні та ж The New York Times повідомила, що Україна отримала від США понад 100 ракет ATACMS більшого радіусу дії. Рішення про їх передачу було прийняте ще у лютому.

"За словами високопоставленого американського чиновника, президент Байден таємно схвалив рішення відправити понад 100 ракет більшого радіусу дії в середині лютого, що стало серйозною зміною політики, а також більше варіантів касетних боєприпасів", – йдеться у публікації.

Вказано, що співробітники адміністрації США тримали відправлення ATACMS в таємниці, щоб росіяни не були попереджені.

"Вони (ATACMS – ред.) були частиною вантажу зброї вартістю 300 млн доларів в Україну в березні, першого нового пакету допомоги для країни після закінчення фінансування наприкінці грудня", – пише газета.

Хоча вибори все одно нелегітимні: США визнають Путіна "президентом" РФ

понеділок, 6 травень 2024, 22:15

Сполучені Штати не будуть направляти представника на так звану «інавгурацію» російського диктатора Володимира Путіна, яка відбудеться 7 травня. Про це на брифінгу повідомив речник Державного департаменту США Метью Міллер, передають Патріоти України. Зо...

Сі Цзіньпін дав гучну обіцянку Макрону щодо війни в Україні

понеділок, 6 травень 2024, 22:01

Керівник Китаю взяв на себе зобов'язання утриматися від продажу Росії будь-якої зброї і буде суворо контролювати експорт товарів подвійного призначення. Про це заявив президент Франції Еммануель Макрон, повідомляють Патріоти України з посиланням на Le ...