Х*йлу тут не "рускій мір" а "османський": Ердоган нарешті взявся ятаганом відроджувати турецьку велич у Лівії, "туристів Путіна" чекає різанина

Туреччина не має наміру більше поступатись Москві впливом на теренах, що належали Османській імперії. Тим більше, що легітимний уряд Лівії, на відміну від сирійського, сам шукає покровительства Анкари.

Реджеп Ердоган. Фото: ТАСС.

Президент Туреччини Реджеп Ердоган звернувся до парламенту за дозволом ввести війська регулярної армії до Лівії для підтримки офіційного уряду національної згоди в Тріполі, проти якого воюють бойовики і російські найманці, повідомляють Патріоти України.

В кінці листопада Туреччина і Лівія підписали угоду про військово-технічне співробітництво, яке передбачає в тому числі і можливість відправки військ. «Подібне звернення надійшло, і ми зробимо відповідні кроки», - заявив Ердоган в четвер, додавши, що Туреччина відправляє війська туди, куди її запрошують.

Як зазначає Anadolu, законопроект про введення військ до Лівії стане одним з перших на зимовій сесії турецького парламенту, яка відкриється в січні. «Туреччина надасть будь-яку необхідну підтримку легітимній владі Лівії (ПНС), яка веде боротьбу з генералом Халіфою Хафтаром та заручилася підтримкою арабських і ряду європейських країн», - заявив Ердоган.
Напередодні президент Туреччини відвідав з неоголошеним візитом Туніс, де, за даними Bloomberg, міг провести секретні зустрічі з представниками лівійського уряду. За підсумками зустрічі з президентом Тунісу Ердоган заявив, що серед воюючих в Лівії - близько 5 тисяч осіб з Судану і ще 2 тисячі з ПВК Вагнера, очолюваної довіреною особою президента РФ Володимира Путіна.
Недавні контакти з урядом національної злагоди прем'єр-міністра Лівії Фаїза Сараджа слід розцінювати як «передвістя кроків, які ми можемо зробити», підкреслив Ердоган, додавши, що Туреччина вже провела переговори з лівійцями про можливу відправку військ.
Армія маршала Хафтара, який за останні три роки як мінімум тричі відвідував Москву, в тому числі для переговорів з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим і головою Міноборони Сергієм Шойгу, веде війну за контроль над нафтовими ресурсами, очолюючи ополчення в центральній і західній частині країни, озброєне винищувачами Су, високоточною артилерією і ракетними комплексами.
За відомостями британської розвідки, зброю до Лівії поставляє Росія, яка побудувала дві військові бази в містах Тобрук і Бенгазі на північно-східному узбережжі Лівії, а також, ймовірно, направила в країну ракетні комплекси С-300 і «Калібр». В кінці жовтня і початку листопада Москва перекинула до Лівії додатковий контингент з 200 бійців, в тому числі висококваліфікованих снайперів, про це повідомляла The New York Times з посиланням на лівійське МВС.
За даними РБК, в кінці минулого року до Лівії були спрямовані елітні десантні підрозділи з Підмосков'я, а також спецназ, військовослужбовці Головного управління Генштабу (ГРУ), яким було доручено готувати кадри для армії Хафтара.

Для ремонту військової техніки та вирішення проблем логістики Росія створила військову базу на заході Єгипту, президент якого Абдель Фаттах ас-Сісі підтримує тісні зв'язки з Кремлем, розповіли NYT західні дипломати.

Росія випалює українську землю. Настав час зробити те саме з Росією: Україна вже має ударні БПЛА, котрі можуть дістатися Сибіру - The Economist

п’ятниця, 19 квітень 2024, 0:55

Кореспондент одного з найстаріших і найвпливовіших періодичних видань Великобританії побував на українській фабриці, де випускають бойові БПЛА великого радіусу дії, де поспілкувався з провідним працівником. Моя охорона виглядає знервовано. З кожним наш...

Закон про іноагентів захищає нас від "українізацїі": Прем'єр-міністр Грузії потрапив у скандал

четвер, 18 квітень 2024, 23:54

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що основною метою скандального закону про іноагентів є «запобігання українізації». Про це повідомив мовник 1tv, передають Патріоти України. «Законопроект «Про прозорість зовнішнього впливу» насамперед сп...