Хіти тижня. Демарш Філарета і його наслідки: Екс-речник УПЦ-КП пояснив, яких дурниць треба наробити, щоб в України відізвали томас

Архієпископ ПЦУ Євстратій (Зоря)

Поки Епіфаній виконує свої обов'язки згідно з канонами статуту церкви, то у Вселенського Патріархату немає підстав відкликати Томос. Про це в ефірі "5 каналу" розповів архієпископ Чернігівський і Ніжинський ПЦУ Євстратій (Зоря). Підкресливши, що скандал з бунтівним 90-річним Філаретом не може повпливати на втрату Томосу, зазначають Патріоти України.

"Доки він (Епіфаній, – 24 канал) є предстоятелем і виконує свої обов'язки згідно з канонами статуту церкви і згідно з Томосом, доки церква зберігає свою внутрішню єдність, ніяких підстав для Вселенського Патріарха робити якісь кроки, аби відкликати Томос, – немає", – наголосив Євстратій Зоря.

"Що таке Томос, Томос – це унікальний церковний документ. Випускають його, коли головна церква хоче надати фактичну незалежність – автокефалію. Зрідка Томос видають з питань, які стосуються положень християнського віровчення, найчастіше він стосується церковного устрою", - пояснив церковник.

Архієпископ Євстратій додав, що у Константинополі засмучені ситуацією, яка склалась в Україні. Водночас висловлюють підтримку ПЦУ та митрополиту Епіфанію.

"У Вселенській Патріархії це із сумом все спостерігають, висловлюють повну підтримку Митрополиту Епіфанію, повну підтримку єдності. Зрозуміло, що ситуація дуже прикра, але церква має рухатися далі, зберігаючи свою єдність", – зазначив священнослужитель.

Нагадаємо, екс-голова колишньої УПЦ-КП Філарет всупереч категоричному засудженню ПЦУ скликає 20 червня "помісний Собор" задля відродження УПЦ-КП. При цьому запевняє, що це не розкол і дає сумнівні пояснення щодо збереження духовного зв'язку з ПЦУ та благодаті автокефалії над самопроголошеним релігійним утворенням.

"За Росію вже серйозно взялись": Експерт дав прогноз щодо руйнування режиму у РФ та ставку Заходу

п’ятниця, 19 квітень 2024, 7:56

На Заході роблять ставку на поступове руйнування путінського режиму. Поки що немає ознак того, що серед наших союзників мають намір не визнавати легітимність Путіна. Таку думку в ефірі "Еспресо" висловив політичний експерт Максим Розумний, передають Па...

"Коли ти сидиш, скажімо, в Петербурзі": Буданов спрогнозував новий наступ росіян та назвав умову закінчення війни в Україні

п’ятниця, 19 квітень 2024, 7:45

Вже у червні Росія може почати великий наступ, щоб спробувати захопити всю територію Донецької та Луганської областей. Після цього росіяни зосередяться на президентських виборах у Сполучених Штатах Америки та їхніх наслідках. Так вважає очільник Головн...