Хіти тижня. Гра в одні ворота: Кого Україна віддала бойовикам

Серед обміняних є, щонайменше, один агент ФСБ, диверсанти, громадяни Росії та ті, хто воював проти України зі зброєю у руках.

16 квітня, між Україною та гібридними силами Росії на Донбасі відбувся обмін полоненими. Було звільнено 20 українців, з них тільки двоє військові. "Радіо Донбас" розповідає про бойовиків, які повернулися на окуповану територію, передають Патріоти України.

Серед них є, щонайменше, один агент ФСБ, диверсанти, громадяни Росії та ті, хто воював проти України зі зброєю у руках. Олексій Лазаренко працював слюсарем на заводі Укроборонпрому «МіГремонт» у Запоріжжі. Українська контррозвідка затримала його влітку 2019 року на кордоні з Росією.

Слідство встановило, що Лазаренко був агентом ФСБ, завербованим ще на початку війни у 2014-му. Працівник «МіГремонту», за твердженням слідства, мав доступ до військової таємниці та передавав росіянам дані, зокрема, про ударні українські винищувачі, а також може бути причетним до загибелі двох пілотів – українського Івана Петренка та американського Сета Неринга.

Перед фатальним польотом, що стався на Вінничині у жовтні 2018 року, їхній літак пройшов модернізацію на заводі «МіГремонт». Лазаренка засудили на дев’ять років. У вересні 2019-го він фігурував у списках на обмін з РФ, проте, відмовився виїздити.

Віталій Чигорян 29-річного бойовика угрупування «ДНР» взяли у полон бійці полку «Азов» в ніч проти 29 серпня 2019 року.

За даними прес-центру Штабу ООС, тоді диверсійно-розвідувальна група висунулася на позиції українських військових.

В результаті, четверо бойовиків були вбиті, а один, Віталій Чигорян був поранений в ногу й потрапив у полон. За словами самого ж бойовика, його утримували у СІЗО в Бахмуті.

Олег Васін 57-річний уже колишній бойовик угруповання «ДНР» на псевдо «Комбат» брав участь у блокуванні у Дружковці українських військових на початку війни у 2014 році. Васіна затримала СБУ. У вересні 2019-го він був засуджений до п’яти років ув’язнення.

Олександр Ларкін 45-річний житель Мар’їнки (Донецька область) був засуджений за декількома статтями – наприклад, за ст. 258 ККУ – терористичний акт. На одному із власних судів Ларкін заявив, що нібито купував хліб на тимчасово окупованій території, зустрів там знайомого, з яким раніше працював на шахті «Трудівська», й погодився принести на мирну частину країни пакет. «А потім – казав Ларкін – почався дощ, пакет розмок, і я побачив там сіру речовину». Слідство встановило, що це була саморобна вибухівка.

Юрій Слатов з Донецька був затриманий силами Операції об’єднаних сил на одному з блокпостів української армії у квітні 2019 року. Красноармійський міськрайонний суд Донецької області 4 грудня 2019-го засудив Слатова до 8,5 років ув’язнення за ч. 3. ст. 258 ККУ – «Створення терористичної групи або терористичної організації».

Громадянин Росії Леонід Харитонов, за даними контррозвідки СБУ, приїхав в Україну, щоб здійснити серію терактів. Він, хімік за освітою, готував, зокрема, теракт на військовому аеродромі в Умані Черкаської області. Харитонова затримали восени 2019 року.

Станіслав Погромський – той, чиє ім’я не фігурувало у раніше опублікованих списках бойовиків.

Проте, саме його інтерв’ю вже встигли розтиражувати російські медіа. На зйомці він запевняє, що потрапив у полон три місяці тому – на початку 2020 року.

За його словами, полонили його українські військові. В ході бою бойовик отримав поранення – його права нога нині з апаратом Ілізарова.

Чиновники путіна обурені "бездуховними" витівками України: БПЛА вночі атакували кілька регіонів РФ. На Смоленщині горять з НПЗ (відео)

середа, 24 квітень 2024, 9:14

Російська влада звинуватила Україну в атаці, зазначивши, що комплекси ППО працювали по повітряних цілях. Очевидці стверджують, що під час атаки пролунали щонайменше 4-5 вибухів. . Він звинуватив Україну в атаці, зазначивши, що комплекси ППО військ РФ ...

Втрати все відчутніші: Нафтопереробка в Росії впала до річного мінімуму - це результат атак дронів СБУ, - Bloomberg

середа, 24 квітень 2024, 8:50

Нафтопереробка на російських заводах у квітні 2024 року впала практично до річного мінімуму. НПЗ (нафтопереробні заводи) в РФ квітні видавали лише 5,23 млн продукції на добу, що є майже найнижчим рівнем з травня-2023. Ключовою причиною падіння стали ре...