Хіти тижня. Конструкторам українського "Корсара" є про що подумати: Польща провела успішні випробування нового ПТРК PIRAT (відео)

Новітня польська протитанкова програма Pirat, яку розробляють компанії MESKO S.A. та CRW Telesystem-Mesko пройшла важливі польові випробування, зазначають Патріоти України. Тут використовується сучасна система наведення, яка відповідає стандартам НАТО і дозволяє атакувати цілі з верхньої півсфери, пройшов важливий етап польових випробувань.

Повідомляється, що під час випробувань на полігоні Lipa нова ракета показала високу точність попадання у ціль. Так перша ПТКР була запущена з відстані близько 2050 метрів, поціливши у лазерну «пляму» діаметром 70 см, а друга - з відстані близько 900 метрів, в «пляму» діаметром 30 см. Обидві ракети потрапили в цілі в заданих межах, що довело високу точність комплексу.

На відміну від українського "Корсара", який використовує для наведення лазерний промін, що "підсвічує" ракету, передаючи таким чином сигнали керування, в польському ПТРК використано принцип підсвічування цілі та скеровування ракети на відбитий від цілі лазерний промінь. Для позначення цілі в ПТРК Pirat використовується сучасний лазерний підсвітлювач LPC-1 з кодованим променем. Крім цього, ракета комплексу здатна вражати цілі, здійснюючи під час польоту підйом на висоту понад сто метрів з тим, щоб потім влучити в найменьш захищені точки у верхній напівсфері бронетехніки. Це дозволяє більш ефективно боротися з танками та іншими бронеоб'єктами.

Попадання ПТРК Pirat в мішень під час нещодавніх випробувань на полігоні Lipa


Зазначається, що на випробуваннях було вдало протестовано саме атаку зверху, за допомогою LPC-1, який, як і головка наведення ПТРК Pirat, відповідають стандарту НАТО STANAG 3733.

Лазерний підсвітлювач цілі LPC-1 від компанії Telesystem на виставці MSPO- 2019

Проведення успішних тестів на двох різних відстанях дозволило переконатися в ефективності алгоритмів наведення ракети.

Варто додати, що макет оновленого протитанкового комплексу був представлений на нещодавній виставці MSPO-2019. Як вже повідомлялось раніше Defense Express, в розробці перших варіантів комплексу активно брало участь вітчизняне ДП «ДККБ «Луч», що входить до складу держконцерну «Укроборонпром».

Макети ПТРК Pirat (пусковий контейнер та ракета) на виставці MSPO-2019 (верхні фото). Більш ранні варіанти ракет для комплексу Pirat на виставках MSPO минулих років

Нагадаємо, що роботи над комплексом тривають ще з 2011 року й варіант-демонстратор ракети (Pirat 1 та Pirat 2), що представлявся на попередніх вивтсавках MSPO, був практично повною копією української протитанкової керованої ракети Р-3 для комплексу «Корсар». Однак новий польський демонстратор, що був представлений цього року, зовні суттєво відрізняється від попередників, хоч і має спільні риси та схожі параметри ТТХ (дальність до 2,5 км, бронепробиття на рівні 500 мм – прим. ДЕ).

190909 Pirat 1

"Власне, ми бачили це": Експерт оцінив, коли окупанти можуть влаштувати новий наступ на Україну

субота, 20 квітень 2024, 8:57

Російська окупаційна армія найближчими місяцями намагатиметься здійснити нову хвилю наступу на Україну. До середини літа для путінських загарбників це буде єдина можлива ймовірність чогось досягти на полі бою, передають Патріоти України. У Кремлі посп...

"Це дуже цікаво, але лише одна країна варта уваги": Американський дипломат дав оцінку розмовам про новий мирний план для України

субота, 20 квітень 2024, 8:49

Лише Україна має право вирішувати, яким має бути «мирний план». На цьому наголосив Вільям Тейлор, віцепрезидент Інституту миру США, експосол США в Україні та колишній тимчасовий повірений у справах США в Україні в інтерв’ю "Главкому", передають Патріо...