Хіти тижня. На Росії назвали умову, за якої Путін піде з Донбасу

Кровопролитний конфлікт залишається для РФ зручним важелем тиску не тільки на Україну, а й на Захід.

Кремль категорично відмовляється від пропозицій Києва змінити Мінські угоди, щоб зробити їх здійсненними. Це важливий сигнал. За фактом, Кремлю не потрібно припинення війни на Донбасі. Це у Facebook визнав російський блогер Ель Мюрид, який в 2014 році гаряче підтримав вторгнення військ РФ в Україну, передають Патріоти України.

Мюрид впевнений, що розглядати ситуацію на Донбасі необхідно виключно в контексті газової війни за європейський ринок.

"Донбас і є ключовий аргумент Кремля в цій суперечці", - заявив блогер.

Він констатував, що на минулому зустрічі "Нормандської четвірки" Києву і Москві так і не вдалося прийти до остаточного рішення по новому транзитному контракту. Каменем спотикання стали обсяги газу для прокачування до Європи по українській ГТС. "Газпром вимагає "плаваючі" зобов'язання, що дозволяють йому знижувати в міру введення потужностей в лад обсяги транзиту. Київ (і Європа) вимагають гарантованого мінімуму, причому істотно вище заявлених Кремлем 15 мільярдів кубометрів", - пояснив експерт.

Він висловив упевненість, що Кремль може відмовитися від Донбасу тільки в тому випадку, якщо доб'ється вигідних для себе (і невигідних для Києва) умов щодо транзиту. "Республіки" просто в цьому випадку стануть не потрібні Москві, їх "зіллють". "Кремль цілком може піти на те, щоб протягом 20 року повернути його назад, причому зі спробою повернення його в якості "троянського коня" - розповів Мюрид.

Він зазначив, що цей сценарій дуже невигідний Києву. "У тому випадку, якщо Київ зуміє продавити невигідний для Кремля варіант угоди, то Донбас знову буде затребуваний як інструмент тиску - але вже з прицілом на закінчення терміну дії нового контракту", - повідомив російський блогер.

Він констатував, що виникла "патова ситуація", вирішити яку Київ зможе тільки військовим шляхом. "Зміна Мінських угод - це війна. Нехай коротка і з обмеженими цілями. Політичний сенс такої війни - вихід зі статусу переможеного ... Чи готовий Київ до короткої військової операції - невідомо. Чи готовий Зеленський, який прийшов під гаслами миру, стати головнокомандувачем воюючої армії - невідомо. Чи є шанс у української армії розгромити "відпускників" і "людей, що займаються військовими питаннями" - невідомо. Однак виключати того, що обставини змусять Київ розглядати саме військовий сценарій, не можна. Іноді виникають сітуації, коли раціональних рішень не залишається і доводиться імпровізувати", - констатував Мюрид.

Допомагали своїй злочинній державі: У Фінляндії затримали російських студентів

п’ятниця, 3 травень 2024, 23:05

Трьох громадян Росії підозрюють у експорті товарів подвійного призначення з Фінляндії до іноземних держав. Студенти – двоє 25-річних хлопців та 18-річна дівчина – за рішенням суду перебуватимуть під вартою, поки триває слідство. Про це пише Yle, переда...

"Крах плана бандеровского недоумка": Медведєв розкритикував Саміт миру, який організовує Швейцарія

п’ятниця, 3 травень 2024, 22:17

Заступник голови радбезу РФ Дмитро Медведєв розповів, яку користь для Росії він вбачає у Глобальному саміті миру, запланованому на червень цього року. Про це він розповів підписникам у Telegram, передають Патріоти України. "Користь потрійна. По-перше, ...