Хіти тижня. "Плюнути проти вітру": З найавторитетнішого ліберального ЗМІ РФ йде весь відділ політики через статтю про відставку "Вальки Півстакана"

Один з апологетів режиму Путіна з "правильних хохлів"
З провідного російського ділового видання "Комерсант" звільнився відділ політики в повному складі. Спочатку видавничий дім покинули два провідних журналіста - спецкор Іван Сафронов і редактор Максим Іванов. Їм довелося піти на вимогу власника Алішера Усманова через статтю про можливу відставку Валентини Матвієнко з поста голови Ради Федерації, зазначають Патріоти України.
Слідом за Івановим і Сафроновим "Комерсант" покинули ще 11 журналістів, у тому числі відділ політики в повному складі - в знак незгоди з "рішенням акціонера". Про це повідомив заступник головного редактора "Коммерсанта" Гліб Черкасов в Facebook.

Після цього гендиректор і шеф-редактор видавничого дому "Комерсант" Володимир Желонкин заявив "Інтерфаксу", що не має претензій до звільнених журналістів видавничого дому, але не сприймає таких методів тиску.
"Решение в отношении написанных журналистами заявлений будет принято завтра, - повідомив він. - Мною, шеф-редактором ИД "Коммерсантъ", было принято решение расстаться с двумя журналистами не из-за содержания конкретной заметки, а из-за нарушения последними стандартов профессиональной журналистской деятельности и редакционных правил ИД "Коммерсантъ".
Акціонер ВД Алішер Усманов заявив, що не має стосунку до звільнення співробітників і не втручається в редакційну політику.
Трохи пізніше журналісти "Комерсанта" опублікували в Facebook журналіста газети Олександра Черних неформальне звернення до читачів у зв'язку зі звільненням низки провідних співробітників.
У ньому, зокрема, зазначається, що матеріал про можливу відставку Валентини Матвієнко з поста спікера Ради Федерації "полностью отвечал стандартам "Ъ", который всегда опирается на надежные и проверенные источники".
"По словам наших коллег, позже акционер выразил неудовольствие статьей и потребовал раскрыть личности источников. Согласно закону о СМИ и трудовому договору сотрудников "Ъ", редакция обязана сохранять в тайне источник информации и не вправе называть лицо, предоставившее сведения с условием неразглашения его имени. Единственное исключение - наличие судебного запроса", - йдеться у зверненні, підписаному кількома десятками людей.
Автори листа назвали ситуацію, що склалася "прямим тиском на журналістів".
"Коллектив "Ъ" считает себя обязанными сообщить читателям, что "Коммерсантъ" неопределенно долгое время не сможет информировать их о российской политике. Читатели, партнеры и рекламодатели ИД будут лишены качественного и непредвзятого освещения ряда внутриполитических событий; мы не знаем, сколько продлится эта ситуация", - пишуть журналісти.

Один з підписантів на умовах анонімності повідомив, що "речь не идет о приостановке выхода газеты в свет". "Судя по всему, из "Коммерсанта" увольняется практически весь отдел политики, кто будет писать на политические темы, пока непонятно", -сказав співрозмовник.

Є важливий момент: Командир пояснив, чим замінити демобілізацію в Україні, і чому вона не потрібна до завершення війни

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:59

Командир 93-ї окремої механізованої бригади "Холодний Яр" полковник Павло Паліса виступив проти демобілізації до кінця війни. Військовий вважає, що набагато важливіше отримати можливість частіше проводити ротації для відновлення боєздатності підрозділі...

Потрібний перекладач

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:59

З дипломатичної на офісно-президентську. Держдеп наголошує, що в України – проблеми зі свободою слова. Зокрема, марафон висвітлює урядову позицію…. Минулого року Держдеп наголошував на тому, що закриття трьох незалежних від влади каналів – це проблема....